Zemetrasenie, cunami a jadrová katastrofa, Japonci si pripomínajú smutné výročie

TASR, Youtube
11.3.2015 10:06

Japonsko si pripomína štvrté výročie ničivého zemetrasenia s magnitúdou 9,0 a následných prívalových vĺn cunami na severovýchode, ktoré si vyžiadali približne 18.500 mŕtvych alebo nezvestných a spôsobili najhoršiu jadrovú nehodu v dejinách krajiny.

Zemetrasenie, cunami a jadrová katastrofa, Japonci si pripomínajú smutné výročie
SITA

Spomienkový obrad s cisárom

Pamätné zhromaždenia sa uskutočnili po celom Japonsku. O 14.46 miestneho času venovali zúčastnení obetiam symbolickú minútu ticha. Presne v tomto čase totiž pred štyrmi rokmi udrelo na severovýchode Japonska ničivé zemetrasenie.

"Nikdy nedokážeme zabudnúť na obraz desivého cunami, ktoré sme v ten deň videli v televízii," uviedol cisár Akihito počas ceremónie v Tokiu, ktorú zorganizovala japonská vláda. Na spomienkovom obrade v japonskej metropole sa zúčastnili aj cisárovná Mičiko, premiér Šinzó Abe a pozostalí, ktorí prišli o svojich blízkych.

Ešte v polovici februára tohto roka žilo v dočasných príbytkoch približne 228.000 ľudí z oblasti katastrofy. Rekonštrukčné práce totiž prebiehajú pomaly, najmä kvôli nedostatku robotníkov a drahšiemu stavebnému materiálu.
"Mnoho ľudí, ako v postihnutých oblastiach, tak aj na miestach, kam ich evakuovali, dodnes žijú v ťažkých podmienkach," povedal počas ceremónie premiér Abe.

Najhoršia nehoda po Černobyle

Všetky japonské jadrové reaktory sú od katastrofy v atómovej elektrárni Fukušima odstavené. Zemetrasenie a cunami pred štyrmi rokmi vyradili chladiace systémy elektrárne Fukušima, výsledkom bolo roztavenie a prehriatie paliva v troch reaktoroch.

Následne došlo k úniku radiácie do okolia a tisíce ľudí v okruhu 20 kilometrov museli opustiť svoje domovy a pracoviská. Bola to najhoršia jadrová nehoda od výbuchu v atómovej elektrárni v ukrajinskom Černobyli v roku 1986.

Abeho vláda sa však snaží uviesť niektoré jadrové reaktory znovu do prevádzky, pretože podľa Abeho je jadrová energetika dôležitá pre Japonsko, chudobné na zdroje. Štyri reaktory - dva v prefektúre Kagošima a dva v prefektúre Fukui - už dostali súhlas na reštart od regulačného úradu. Verejnosť má však stále obavy z výroby jadrovej energie.

Dokument: Ďeň ked na Japonsko udrela cunami

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok