Real a Porto postúpili do štvrťfinále, Ronaldo prekonal Messiho

TASR, SITA
11.3.2015 06:49

Prvými štvrťfinalistami Ligy majstrov sa stali futbalisti Realu Madrid a FC Porto. Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa dvoma gólmi do siete nemeckého mužstva Schalke 04 Gelsenkirchen dostal na čelo rebríčka v počte strelených gólov v tejto súťaži.

Real a Porto postúpili do štvrťfinále, Ronaldo prekonal Messiho
SITA/AP

Ronaldov rekord

Španielsky veľkoklub, rekordný desaťnásobný držiteľ európskeho pohára číslo jeden a jeho úradujúci víťaz, v utorňajšej domácej odvete osemfinále senzačne podľahol Schalke 04 Gelsenkirchen 3:4, predtým však u súpera triumfoval 2:0.

Cristiano Ronaldo trafil v odvete dvakrát do čierneho a so 78 gólmi je najlepším strelcom v histórii európskych klubových pohárov. V Lige majstrov ich má úradujúci najlepší hráč planéty podľa FIFA na konte 75, čím sa vyrovnal veľkému argentínskemu rivalovi Lionelovi Messimu.

Real Madrid mal pred odvetou všetky tromfy v rukách po tom, ako na pôde Schalke triumfoval 2:0. V druhom súboji s bundesligistom sa však na štadióne Santiaga Bernabeua po celý čas zahrával s ohňom. V 20. minúte zverenci trénera Carla Ancelottiho šokujúco, ale úplne zaslúžene, inkasovali ako prví. Krížnu prihrávku cez šestnástku zužitkoval Fuchs, ktorý prepálil rukavice Casillasa - 0:1.

Odpoveď Realu na seba nenechala dlho čakať a v 25. minúte Ronaldo po rýchlej kolektívnej akcii vyrovnal - 1:1. Favorit však vôbec nehral dobre a v 40. minúte zdramatizoval vývoj osemfinále Huntelaar, ktorý zblízka napálil loptu do siete - 1:2. Pár sekúnd predtým holandský útočník v službách nemeckého tímu nádhernou strelou trafil do spojnice žrdí.

"Biely balet" si vyslúžil mohutný piskot od vlastných fanúšikov a Schalke vycítilo šancu pobiť sa o postup, ktorý sa pred odvetou javil iba vo veľmi hmlistých a málo reálnych kontúrach. Na konci prvého polčasu však schladil ambície hostí ďalšou razantnou hlavičkou Ronaldo - 2:2. V 52. minúte obrana Schalke nedokázala zastaviť Benzemu, ktorý po individuálnej akcii poslal Real prvýkrát v zápase do vedenia - 3:2. Obrana španielskeho tímu však stála na hlinených nohách a striedajúci Sane vyrovnal na 3:3.

Casillas nemal dobrý výhľad a na jeho rotovanú krížnu strelu spoza šestnástky sa len prizeral - 3:3. Lenže to ešte nebolo zo strany s chuťou hrajúcich hostí všetko. V 85. minúte slabo bránený Huntelaar aj s prispením brvna skóroval a hostí v tej chvíli delil od postupu jediný presný zásah. Casillas si však udržal pevné nervy, keď v hektickom závere dvakrát podržal svoj tím. Realnapokon s odretými ušami postúpil, no po víkendovej strate prvého miesta v španielskej Primera Division sa mu nepodarilo v súboji so Schalke získať si na svoju stranu rozladených fanúšikov. Ronaldo a spol. si od nich vypočuli ohlušujúci piskot.

Porto nedalo Bazileju šancu

V druhom zápase večera FC Porto zabránilo Bazileju kvalifikovať sa prvýkrát po 41 rokoch medzi najlepších osem tímov súťaže a po remíze 1:1 vo Švajčiarsku potvrdilo doma svoje skúsenosti jednoznačným triumfom v pomere 4:0. V 14. minúte otvoril skóre Yacine Brahimi, ktorý z priameho kopu spoza šestnástky elegantne poslal loptu ponad múr a nedal šancu súperovmu brankárovi - 1:0.

Hráči Bazileja pôsobili v prvom polčase zakríknutým dojmom, šestnástka Porta bola pre nich vzdialená méta a v prvom polčase nevyslali ani jednu priamu strelu do priestoru brány domáceho tímu. Naopak, portskí "draci" v 47. minúte zvýšili vedenie, keď Hector Herrera spoza pokutového územia prízemnou strelou namieril presne k žrdi - 2:0. V 56. minúte napriahol z priameho kopu z takmer 30 metrov Casemiro a lopta sa zatrepotala v sieti do kolien zrazených hostí - 3:0. Portugalský tím si umne kontroloval náskok a nepripustil žiadnu drámu, v 76. minúte ešte prikrášlil jeho triumf Vincent Aboubakar - 4:0.

Ďalšie odvety osemfinále LM sú na programe v termínoch 11., 17. a 18. marca. Žreb štvrťfinále LM sa uskutoční v piatok 20. marca, prvé súboje tejto fázy sú na programe 14./15. apríla, odvety 21./22. apríla.

Real
Madrid - Schalke 04 Gelsenkirchen 3:4 (2:2)

Góly: 25. a 45. Ronaldo, 52. Benzema - 40. a 85. Huntelaar, 20. Fuchs, 57. Sane. Rozhodoval: Skomina (Slov.), ŽK: Ronaldo, Coentrao - Neustädter.
/Prvý zápas: 2:0, do štvrťfinále postúpil Real Madrid/
zostavy a striedania:
Real: Casillas - Arbeloa (83. Nacho), Pepe, Varane, Coentrao (58. Marcelo) - Khedira (58. Modrič), Kroos, Isco - Bale, Benzema, Ronaldo
Schalke: Wellenreuther - Höwedes, Matip, Nastasič, Fuchs - Meyer, Neustädter, Höger (58. Goretzka), Barnetta (81. Učida) - Choupo-Moting (29. Sane), Huntelaar

FC Porto - FC Bazilej 4:0 (1:0)
Góly: 14. Brahimi, 47. Herrera, 56. Casemiro, 76. Aboubakar. Rozhodoval: Eriksson (Švéd.), ŽK: Marcano - Gashi, Gonzalez, Samuel, Safari, ČK: 90.+1 Samuel (Bazilej) po druhej ŽK
/Prvý zápas: 1:1, do štvrťfinále postúpil FC Porto/
zostavy a striedania:
Porto: Fabiano - Danilo (22. Martins Indi), Maicon, Marcano, Alex Sandro - Herrera, Casemiro, Evandro (78. Quaresma) - Tello, Aboubakar, Brahimi (74. Neves)
Bazilej: Vaclík - Xhaka, Schär (59. Embolo), Samuel, Safari - Elneny, Frei (63. Kakitani), Zuffi - Gonzalez, Streller, Gashi (77. Calla)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok