Frustrovaní čínski Ujguri sa cvičia v milíciách Islamského štátu

TASR
10.3.2015 15:12

Extrémisti z radov moslimskej ujgurskej menšiny odchádzajú z Číny, aby sa pridali k militantom z organizácie Islamský štát a potom sa vracajú domov s úmyslom organizovať teroristické akcie.

Frustrovaní čínski Ujguri sa cvičia v milíciách Islamského štátu
SITA/AP

Sprísnia opatrenia proti terorizmu

Predstavitelia Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ktorá hraničí s Afganistanom a Pakistanom, v reakcii na tieto skutočnosti sprísnia opatrenia proti terorizmu a extrémizmu, potvrdili to regionálni predstavitelia počas diskusie v kuloároch čínskeho parlamentu.

"Niektorí Ujguri utekajú do zahraničia a pripájajú sa k IS," povedal Čang Čchun-sien, generálny tajomník Komunistickej strany v Sin-ťiangu.

"Organizácia (IS) má obrovský medzinárodný vplyv a Sin-ťiang sa nemôže držať stranou. Už sme do toho vtiahnutí. Zistili sme aj to, že niektorí (Ujguri), ktorí bojovali (v radoch IS), sa vrátili do Sin-ťiangu, aby sa zúčastnili na teroristických sprisahaniach," uviedol Čchun-sien s tým, že bližšie detaily neposkytol.

Nepokojná provincia

Ujgurská provincia Sin-ťiang na severozápade Číny čelí opakovaným výbuchom násilností. Útoky pripisované ujgurským extrémistom postihli aj niektoré ďalšie oblasti Číny. Jedným z nich bol výbuch na Námestí nebeského pokoja v Pekingu v októbri 2013 po tom, ako vrazilo s autom do davu ľudí pred vstupnou bránou Zakázaného mesta. Útok neprežilo päť ľudí a 38 ďalších utrpelo zranenia.

V angličtine vychádzajúce noviny vládnucej Komunistickej strany Číny Global Times vlani v decembri informovali, že po boku IS v Iraku a Sýrii bojuje približne 300 Číňanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok