Juncker by mal podľa Moskvy vysvetliť svoj návrh na vytvorenie armády EÚ

TASR
10.3.2015 10:47

Moskva má záujem o vysvetlenie výrokov predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý sa pre nemecké noviny Welt am Sonntag vyjadril, že Európska únia by mala mať vlastnú armádu.

Juncker by mal podľa Moskvy vysvetliť svoj návrh na vytvorenie armády EÚ
SITA/AP

Pobúrené Federálne zhromaždenie

"Chceli by sme vedieť, o čo ide, pretože za posledných 30 rokov hovorili európski politici o tejto téme na rôznych úrovniach. Ťažko je nám odhadnúť, čo mal Jean-Claude Juncker tentoraz na mysli," vyhlásil Meškov.

Junckerov návrh už medzičasom odmietli viacerí poslanci ruského Federálneho zhromaždenia.

Poslanec Štátnej dumy Franc Klincevič upozornil, že "v našej atómovej ére dodatočná armáda neposkytne nijaké bezpečnostné záruky", ale "ako provokácia poslúžiť môže".

Klincevič súčasne vyjadril ľútosť nad tým, že Junckerov návrh našiel v EÚ aj podporu a pripomenul, že myšlienka na vytvorenie spoločnej armády EÚ "nikomu nenapadla ani v časoch najostrejšieho konfliktu medzi NATO a Varšavskou zmluvou". Vyjadril počudovanie nad tým, že EÚ prišla s týmto nápadom v čase, keď "práve západní politici obviňujú Rusko z agresivity".

Predseda zahraničného výboru Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) Konstantin Kosačev vyhlásil, že myšlienka na vytvorenie armády EÚ je "sporná". Podľa neho by mohla byť čiastočne pozitívna jedine vtedy, ak by sa EÚ vzdala "ochranného bezpečnostného dáždnika NATO".

Jasný odkaz Rusku

Juncker v rozhovore pre nemecké noviny uviedol, že "takáto armáda by nám pomohla formovať spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a spoločne uchopiť európsku zodpovednosť vo svete".

"Európsku armádu by sme nemali na to, aby ihneď zaujala svoje postavenie. Avšak spoločná armáda Európanov by tlmočila Rusku, že to s obranou hodnôt EÚ myslíme vážne," dodal.

Juncker povedal novinám Welt am Sonntag, že európska armáda by nemala byť konkurentom NATO.

Nejednotný postoj členských štátov

Junckerov návrh uplynulú nedeľu podporila nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, keď vo vysielaní rádia Deutschlandfunk vyzvala na posilnenie vzťahov medzi nemeckou armádou a inými európskymi ozbrojenými silami.
Hoci vzťahy medzi Moskvou a Západom klesli v dôsledku krízy na Ukrajine na najhoršiu úroveň od rozpadu Sovietskeho zväzu, niektoré z členských krajín EÚ by zrejme proti spoločnej armáde EÚ protestovali.

Ako prvá v nedeľu odmietavo reagovala britská euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). "Európska armáda by bola pre Britániu tragédiou. Všetci sme videli, aký absolútny chaos urobila EÚ z ekonomiky eurozóny - tak ako by sme mohli vôbec uvažovať o tom, že by sme im verili pri obrane tohto ostrova?" uviedol vo vyhlásení hovorca UKIP pre obranu, europoslanec Mike Hookem.

Krajiny EÚ sa zdráhajú odovzdať obranné právomoci Bruselu. Európska únia vymyslela v roku 2007 koncepciu spoločných bojových skupín EÚ, ktoré by boli schopné rýchlo vojensky zakročiť v krízovej situácii, ale nikdy túto možnosť nevyužila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok