USA pobúril policajný zásah, zahynul nahý a neozbrojený Afroameričan

TASR
10.3.2015 09:59

Biely policajt zastrelil neozbrojeného Afroameričana, ktorý behal nahý po parkovisku v oblasti Atlanty, metropoly amerického štátu Georgia.

USA pobúril policajný zásah, zahynul nahý a neozbrojený Afroameričan
SITA/AP

Evidentne duševne chorý

K tragickému incidentu došlo počas pondelkového policajného zásahu v bytovom komplexe v okrese DeKalb.

Polícia reagovala na telefonát obyvateľa, ktorý ju upozornil, že po objekte behá úplne nahý muž, ktorý sa "správa nepríčetne, klope na dvere a lezie po zemi".

K osudnej konfrontácií došlo na parkovisku bytového komplexu, kde "podozrivý" muž nereagoval na varovania a bežal v ústrety policajtovi, ktorý na neho následne dvakrát vystrelil.

Preskúmavajú primeranosť používania sily

Náčelník okresnej polície postup svojho kolegu kritizoval. Zasahujúci príslušník mal podľa jeho slov predpokladať, že muž pravdepodobne trpel nejakou duševnou poruchou. Okolnosti prípadu preskúmajú z vyšetrovacieho úradu štátu Georgia.

Ide o ďalší zo série medializovaných prípadov zabitia neozbrojených Američanov bielymi policajtmi. Najväčšiu pozornosť vzbudili vlaňajšie udalosti tohto druhu z New Yorku a z mesta Ferguson v štáte Missouri, ktoré vyvolali rozsiahle pobúrenie verejnosti.

Americké úrady v reakcii na tieto prípady začali skúmať primeranosť používania sily zo strany policajných zložiek, a to najmä voči príslušníkom menšín, nižších sociálnych vrstiev a psychicky chorým osobám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok