Česká vláda schválila predaj vojenských lietadiel do Iraku

SITA
10.3.2015 08:35

Ide o stroje s označením Aero L-159 Alca, ktoré armáda považuje za nadbytočné, pričom transakcia sa uskutoční cez súkromnú spoločnosť Aero Vodochody, ktorej vlastníkom je spoločnosť Penta.

Česká vláda schválila predaj vojenských lietadiel do Iraku
TASR

Pomoc v boji proti IS

Podľa ministra obrany Martina Stropnického prinesie obchod krajine v prepočte takmer 28 miliónov eur.

Jedenásť z 15 lietadiel je podľa ministra obrany v sklade. Vláda si od predaja sľubuje aj prácu pre stovky kvalifikovaných pracovníkov, subdodávky pre takmer 40 firiem a prínos na daniach. Iraku by sa zase mali lietadlá pomôcť posilniť ich vzdušné sily v boji extrémistov z obávanej organizácie Islamský štát.

Zbrane pre Kurdov

Česká vláda ešte v auguste oznámila, že pošle do Iraku zbrane príslušníkom kurdskej menšiny, ktorí bojujú proti islamských extrémistom, a to v celkovom objeme 500 ton. Jeho jadrom mali byť milióny nábojov do kalašnikovov a tisíce granátov. Muníciu zo starších zásob českej armády do Iraku dopravila americká armáda.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili minulý rok rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo považuje sunnitských islamistov za globálnu hrozbu.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok