V Alabame si pripomenuli 50. výročie pochodu za volebné právo černochov

TA3, Youtube, TASR
7.3.2015 23:35

Tisíce ľudí sa zišli v meste Selma, v americkom štáte Alabama. S prejavom vystúpil prezident Barack Obama pri príležitosti 50. výročia kľúčového podujatia hnutia za ľudské práva.

V Alabame si pripomenuli 50. výročie pochodu za volebné právo černochov
SITA

Obama vystúpil s emotívnym prejavom

Mesto Selma si pripomína výročie jedného z veľkých pochodov za hlasovacie práva Afroameričanov, ktoré sa konali počas roku 1965. Pochod v Selme zo 7. marca 1965 sa skončil brutálnym zásahom polície. O dva týždne neskôr sa konal pochod zo Selmy do mesta Montgomery, ktorý výrazne prispel k tomu, aby Kongres schválil návrh zákona o priznaní volebného práva Afroameričanom.

Obama, prvý prezident tmavej pleti v dejinách USA, dnes vo svojom prejave uviedol, že "v Amerike sú miesta a okamihy, kde sa rozhodovalo o osude národa" a "Selma je takým miestom".

Prezident USA vyzdvihol prácu aktivistov spred 50 rokov, nielen tých, ktorí vstúpili do dejín, ale aj anonymných občanov, ktorí bojovali za svoje práva. Uviedol, že práca hnutia za občianske slobody síce pokročila, ale ešte stále sa nekončí, "ale sme blízko". Spomenul však aj prípady policajného násilia páchaného na černochoch a varoval pred názorom, že nedošlo k žiadnemu pokroku. Súčasne kritizoval snahy o obmedzenie hlasovacieho práva, ktoré sa objavili práve v roku 50. výročia pochodu v Selme.

Obama svoj prejav predniesol na moste Edmund Pettus Bridge, kde polícia a polovojenské oddiely pred 50 rokmi použili násilie a slzotvorný plyn, aby rozohnali účastníkov pochodu proti rasovej diskriminácii pri hlasovaní. Po útoku polície skončilo sedemnásť demonštrantov s vážnymi zraneniami v nemocnici.

Krvavá nedeľa

Táto udalosť sa do dejín zapísala ako Krvavá nedeľa a viedla k ďalším pochodom, na ktorých čelo sa postavil ľudskoprávny aktivista Martin Luther King a ktoré už v roku 1965 viedli k schváleniu zákona o volebnom práve, ktorý zakázal akúkoľvek rasovú diskrimináciu pri voľbách.

Na dnešnej spomienkovej slávnosti sa zúčastnila aj Obamova manželka Michelle, ich dcéry Malia a Sasha, ako aj exprezident George W. Bush s manželkou Laurou.

Krátky dokument o pochode

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok