Putin znížil sebe aj členom vlády platy o 10 %

TASR TA3
6.3.2015 17:01

Ruský prezident Vladimir Putin znížil svoj plat a tiež plat premiéra, ďalších členov kabinetu a vládnych zamestnancov o 10 %.

Putinov plat nie je známy

Putin podľa informácií, ktoré zverejnila ruská vláda na svojej internetovej stránke, nariadil znížiť platy členom vlády aj vládnym úradníkom s platnosťou od 1. mája do konca tohto roka. A údajne sa pripravuje aj prepúšťanie v štátnej správe, ktorá by mala prísť o 5 až 10 % zamestnancov.

Podľa agentúry Bloomberg vlani v apríli ruský prezident zvýšil plat sebe aj premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi o 165 %, teda má z čoho uberať. Aký má Putin plat, nie je známe, ale za rok 2013 deklaroval príjem 3,7 milióna rubľov (56.733,67 eura) a Medvedev priznal 4,3 milióna RUB.

Ruská ekonomika sa prepadla do recesie. Môžu za to jednak vlaňajší strmý pád cien ropy, ako aj sankcie Západu voči Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.

Občania sa obávajú o prácu

Vláda odhaduje, že v roku 2015 klesne výkon ruskej ekonomiky o 3 % a reálne mzdy sa znížia takmer o 10 %. Podľa moskovského ministerstva financií rozpočtové príjmy Ruska budú tento rok o 17 % nižšie ako vlani, preto bude potrebné zredukovať výdavky, aby vláda udržala deficit na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu.

Najnovší prieskum agentúry VTsIOM odhalil, že tretina Rusov očakáva v nasledujúcich troch mesiacoch zníženie platov a štvrtina opýtaných sa obáva, že oni sami, prípadne členovia ich rodiny prídu o prácu.


Ruská mena rubeľ vlani oslabila oproti doláru o 46 %, čo skresalo príjmy domácností aj ich výdavky, ktoré podľa predpovedí odborníkov tento rok klesnú najstrmšie za viac ako dve dekády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok