Výpovede v žilinskej nemocnici zvažujú aj sestry

TA3 TASR, SITA
5.3.2015 19:11

Výpovede by po lekároch v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej mohli podať aj sestry.

Výpovede v žilinskej nemocnici zvažujú aj sestry
SITA

Situácia má byť zlá

"Chcú dať výpovede. Sú už veľmi vyčerpané, unavené. Nikto nerieši ich situáciu. Povedať, že riešime, neznamená, že riešia," skonštatovala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Kým lekári podali výpovede na internom oddelení, sestry by tak mohli urobiť na centrálnej jednotke intenzívnej starostlivosti. "Hrozí vysoké riziko, tá situácia je veľmi zlá," povedala Kavecká. Kedy by sa tak mohlo stať, nespresnila.

Upozornili aj ministra

Na situáciu na oddelení sestry podľa jej slov listom upozornili aj ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Ministerstvo zdravotníctva však považuje za predčasné hovoriť o ďalších výpovediach vzhľadom na prebiehajúce rokovania."Budeme sa pýtať, hľadať odpovede a budeme sa snažiť riešiť situáciu. Podľa našich informácií rieši vedenie situáciu dlhodobo," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Dlhodobá nespokojnosť s neriešením kritickej situácie na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina viedla väčšinu lekárov tento mesiac k podaniu výpovedí. Ministerstvo deklarovalo, že zdravotná starostlivosť ohrozená nie je.

Riaditeľ o lekárov zabojuje

Riaditeľ nemocnice nevidí dôvod na rozširovanie interného oddelenia, no 14 lekárov, ktorí dali výpoveď práve pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení, chce späť. 

„V každom prípade zabojujem o každého z týchto lekárov, o ktorom si myslím, že je dobrý a že stojí za to, aby tu zostal. A pokiaľ ostatní prehodnotia svoj postoj, tiež nemôžem teraz povedať, že budem mať nejaké negativistické stanovisko,“ povedal Štefan Volák na tlačovke a pokračoval, že na rozšírenie kapacít 96-lôžkového interného oddelenia, o ktoré žiadali lekári i prepustený primár, nevidí dôvod. 

„Naopak, maximálny počet pacientov, ktorých sme preliečili, bolo päťtisíc za minulý rok 2014, ale povedal by som, odliečili sme ich nie intenzívnym, ale extenzívnym spôsobom,“ uviedol, pričom narážal na zlý manažment interného oddelenia, keď podľa neho liečili pacientov na akútnych lôžkach dlhšie, ako bolo potrebné.

Neprimerane dlhé hospitalizácie

O rezervách v manažmente pacienta na žilinskom internom oddelení hovorí aj ministerstvo zdravotníctva. Podľa Šoltésovej v niektorých prípadoch sú tam hospitalizovaní pacienti, ktorí si hospitalizáciu nevyžadujú a v niektorých prípadoch je hospitalizácia pacienta neprimerane dlhá.

„V niektorých prípadoch až desať dní. A v priemere 6,7 dňa, pričom priemer OECD sa na takomto oddelení pohybuje niekde na úrovni piatich dní.“
Šoltésová tiež zdôraznila, že interné oddelenie nedostatočne spolupracuje napríklad s oddelením dlhodobo chorých, kam podľa nej pacienti po diagnostike a nastavení liečby môžu byť preložení, ak si to ich stav vyžaduje, pretože obsadenosť na žilinskom oddelení dlhodobo chorých sa pohybuje okolo 60 až 65 percent.

Chcú odvolať riaditeľa i námestníka

Minulý piatok dalo pätnásť z 19 lekárov interného oddelenia výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Lekárske odborové združenie, ktoré ich zastupuje pred médiami pre smernicu, ktorá im zakazuje hovoriť, žiada odvolanie riaditeľa i námestníka nemocnice pre manažérske zlyhanie a ignorovanie neúnosnej situácie na internom oddelení.

„Na oddelení je taká situácia, že pacienti majú na sprchu poradovník a niektorí sa dostanú pod sprchu až o tretej v noci. Toto oddelenie má 96 lôžok a pacientov je tam minimálne sto každý deň, lekári musia každý deň riešiť, odkiaľ si požičajú posteľ, aby pacienta mohli ošetriť a prijať do nemocnice,“ uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Lekári, ktorým od piatka 27. februára plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Lekári sa sťažujú na preplnené a zle vybavené oddelenie. Upozorňujú, že od júla 2011, keď boli v nemocnici zrušené pľúcne, infekčné a kožné oddelenie, výrazne pribúda hospitalizovaných pacientov, no počet lôžok, materiálne ani personálne vybavenie nebolo adekvátne navýšené.

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia lekári žilinského interného oddelenia sa po štyroch rokoch žiadostí a poukazovania na kritickú situáciu rozhodli pre zúfalý čin. „Odmietli prebrať za takéto manažovanie oddelenia zodpovednosť a svojimi výpoveďami chcú prinútiť zodpovedných, aby zabezpečili pacientom žilinskej fakultnej nemocnice adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal Visolajský.

Volák nevie, prečo s ním nekomunikovali

Podľa riaditeľa Voláka interné oddelenie funguje v štandardných podmienkach. „Pacient v žiadnom prípade nebol nijakým spôsobom ohrozený, zanedbaný, ani iným spôsobom poškodený. Informoval som sa u novej primárky, ktorá ma ubezpečila, že všetko funguje ako má,“ povedal Volák a pokračoval, že vyzval lekárov interného oddelenia, aby sa každý slobodne vyjadril, v čom je problém, prečo podali výpovede.

„Čo ich k tomu viedlo a prečo predtým nekomunikovali so mnou, ale išli na to týmto spôsobom. Keď tých pôvodne 14 ľudí podá výpoveď, asi tam niečo v poriadku nebolo. Ale práve na tú otázku, čo nie je v poriadku, oni neodpovedali. Vysvetlil som im celú situáciu, ako vidím interné oddelenie v našich podmienkach a ako si myslím, že by malo do budúcna vyzerať a aké kroky vedenie urobilo. A odpoveď bola asi tá, že niektoré informácie boli pre nich nové a že si to musia premyslieť. A potom sa nejakým spôsobom ešte k tomu vyjadria,“ povedal Volák. 

Interné oddelenie, ktoré je podľa lekárov v mnohých ohľadoch v havarijnom stave, by sa podľa Voláka malo do konca septembra výrazne zmodernizovať vďaka dotácii 590-tisíc eur, ktorú nemocnici priklepla vláda ešte vlani v októbri na výjazdovom rokovaní v Žiline.

„Tam je tá dezinformácia. Pretože pôvodný náš plán, keď sme toto chceli riešiť z vlastných prostriedkov, vychádzali sme z toho, že pokiaľ nebudeme mať iné peniaze len tie svoje, tak musíme urobiť len to čo je urgentné. To znamená zatepliť to, nejakým spôsobom urobiť okná a dvere, zabezpečiť balkóny a tým to končí. Ale vďaka výraznému navýšeniu tohto balíku peňazí pristúpime ku komplexnej rekonštrukcii tohto monobloku, aby sme ten hygienický štandard vysoko zvýšili,“ dodal riaditeľ.



zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok