Najnovšia výstava SNG skúma alkoholizmus ako kultúrny fenomén

SITA
5.3.2015 15:47

Výstava pod názvom “Tekutá múza. Alkohol a vizuálna kultúra“ od piatka 6. marca až do konca mája predstaví vyše 200 diel od desiatok maliarov, fotografov, sochárov doplnené napríklad o typické nádoby určené na destiláty, tzv. pijačky z fúkaného skla, fľaše, sochy i filmové ukážky.

Najnovšia výstava SNG skúma alkoholizmus ako kultúrny fenomén
SITA

Alkoholizmus ako definícia našej kultúry

V súvislosti s výstavou národná galéria pripomína, že “dejiny umenia sú prehliadkou -izmov, napríklad impresionizmu či kubizmu. Našu kultúru však tvoria a jej obraz spoluurčujú aj iné, menej výtvarné a skôr zahanbujúce -izmy, napríklad alkoholizmus.“

Alkohol ako špecifický sklon a (ne)kultúrny faktor, ako múza i neduh je témou diel umelcov z posledného storočia. Na výstave možno vidieť práce zo zbierok múzeí, galérií, filmových archívov a súkromných zbierok, medzi iným od Miloša Alexandra Bazovského, Jozefa Danglára Gertliho, Mikuláša Galandu, Petra Kalmusa, Svätopluka Mikytu, Tibora Huszára a ďalších.

Za výstavou sa skrýva snaha pozrieť sa na tému z rôznych hľadísk, z autorsko - tematických ako aj historických, povedala na dnešnej tlačovej besede kurátorka výstavy Petra Hanáková. Výstava Tekutá múza v Esterházyho paláci v Bratislave je rozdelená do menších tematických celkov a “chľast“ sleduje ako slasť či princíp tvorby, ale aj ako depresiu a sociálnu depriváciu. Napríklad jedna časť je venovaná krčme v slovenskom filme, ďalšia zas historickým plagátom s protialkoholickou tematikou.

Vstup na výstavy je bezplatný

V súčasnosti podľa Hanákovej “žijeme v popkultúre, ktorá nemá s alkoholom problém, verejne tento problém neexistuje“ a centrá miest vypĺňajú rôzne bary. Tzv. krčmový život sleduje medzi iným sociálna fotografia Antona Podstraského, napríklad jeho cyklus fotografií Alkohol 1970 – 1990.

"Slovenská národná galéria by mala zrkadliť svet, ktorý žijeme, našu identitu,“ povedala po tlačovej besede kurátorka výstavy Petra Hanáková. “Snažila som sa ukázať, ako sa vizuálna kultúra venovala niečomu, čo je všade prítomné a čo je odjakživa súčasťou našej kultúry. Pretože kultúra nie je len vysoká, ale kultúra je súčasťou našej každodennosti,“ dodala.

Podrobný prehľad o výstave Tekutá múza poskytuje 128-stranový sprievodný katalóg. K výstave sa uskutoční rad sprievodných podujatí – prehliadky výstavy s kurátorkou, premietania filmov, prednášky a ďalšie. Vstup na všetky výstavy národnej galérie je bezplatný, sprievodné akcie sú platené.

SNG je pre verejnosť otvorená denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00, s výnimkou štvrtka, keď je galéria otvorená od 12:00 do 20:00. Viac informácií o programe národnej galérie možno nájsť na jej webstránke http://www.sng.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok