Ukrajina bude mať štvrťmiliónovú armádu, Poliaci krok vítajú

TA3, TASR
5.3.2015 15:23

Ukrajinský parlament schválil zákon o rozšírení ozbrojených síl o tretinu - na 250.000 príslušníkov. Za prijatie zákona hlasovalo 270 poslancov, čo bolo oveľa viac než potrebných 226.

Zákon smeruje k prezidentovi

Zákon vstúpi v platnosť po podpise prezidenta Petra Porošenka, ktorý návrh parlamentu predložil, informovala agentúra Reuters.

Porošenko predložil v pondelok parlamentu návrh na rozšírenie ozbrojených síl Ukrajiny na 250.000 osôb, z toho 204.000 vojakov.

Na začiatku roka 2014 mala podľa médií ukrajinská armáda 168.000 osôb, z toho 125.000 vojakov. Na konci uplynulého roka sa ich počet zvýšil na 232.000 osôb.

Európsky záujem?

Posilnenie ozbrojených síl je v záujme Európy, Poľska i Ukrajiny, pretože to prispeje k deeskalácii konfliktu, povedal šéf poľskej národnej bezpečnostnej rady, generál vo výslužbe Stanislaw Koziej.

"Plne zdieľame názor, že čím silnejšia bude ukrajinská armáda, tým väčšie budú šance na spomalenie eskalácie konfliktu," vyhlásil podľa Reuters Koziej po stretnutí s tajomníkom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexandrom Turčynovom.

"Je preto v záujmoch Európy, Poľska i Ukrajiny posilniť a ďalej vyzbrojiť ukrajinskú armádu," uviedol Koziej, ktorý je tiež poradcom poľského prezidenta Bronislawa Komorowského.

Obama pod tlakom

Predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner a skupina popredných demokratov a republikánov zvyšujú tlak na prezidenta Baracka Obamu, aby umožnil dodávky smrtiacich a obranných zbraní Ukrajine v rámci jej boja proti proruským separatistom.

V liste zaslanom šéfovi Bieleho domu 11 zákonodarcov píše, že konanie Ruska je viac než len útokom na zvrchovanosť Ukrajiny. Ide podľa nich o "groteskné porušenie medzinárodného práva".

Viac nám povedal politológ Oskar Krejčí

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok