Pollák chce zaviesť povinnú predškolskú prípravu pre rómske deti

SITA
5.3.2015 12:50

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák chce zaviesť povinnú predškolskú prípravu pre rómske deti. „Je načase rozmýšľať nad systémovými opatreniami, vyčerpali sme možnosti pilotných projektov, ktoré však nestačia,“ povedal Pollák.

Pollák chce zaviesť povinnú predškolskú prípravu pre rómske deti
SITA

Škôlka od troch rokov

V Bratislave sa koná konferencia Vzdelávanie – Kľúč k integrácii. Miestom diania konferencie je Historická budova NR SR. Pred ňou sa dnes ráno o 9:00 zišla skupinka Rómov, ktorí prišli vyjadriť svoj negatívny postoj k práci Petra Polláka, organizátorom bola Strana Rómskej únie na Slovensku na čele s jej predsedom Františkom Tankom. „Verím, že aj tým, čo vonku protestovali, záleží na vzdelávaní rómskych detí,“ reagoval splnomocnenec.

Všetky deti majú podľa rómskeho splnomocnenca možnosť absolvovať materskú školu. „Ukončiť školskú dochádzku a nechať dieťa v školskom prostredí 10 rokov je lacnejšie, ako potom deti neustále živiť v sociálnom systéme,“ vysvetlil. Pollák odporúča, aby sa zaviedla povinnosť chodiť do škôlky od troch rokov. „Dieťa tri roky pobudne v materskej škole a pripraví sa na vstup na základnú školu, nadobudne zručnosti a vedomosti,“ povedal s tým, že práve v nultých ročníkoch rómske deti zlyhávajú pre jazykovú či inú bariéru.

Je preto potrebné, aby štát zaujal v prípade povinného predškolského vzdelávania zodpovedné stanovisko, pripomenul Pollák. „Budeme navrhovať, aby štát zaviedol povinnosť detí chodiť do škôlok, aby sa dostali na základnú školu, ukončili vzdelávaciu púť, neukončili školu predčasne a mohli následne vstúpiť pripravené na trh práce,“ vysvetlil novinárom.

Vznikne pracovná skupina

Úrad rómskeho splnomocnenca o tejto téme hovoril už aj s ministerstvom školstva. Vytvoria pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov úradu a ministerstiev školstva, vnútra a práce. Skupina by mala dospieť k systémovému opatreniu. „Podarilo sa nám spraviť v tejto oblasti veľmi veľa, no potrebujeme robiť opatrenia na to, aby každé jedno dieťa malo príležitosť chodiť do škôlky a aby malo následne vstupenku na pracovný trh,“ upozornil Peter Pollák, ktorý verí, že politikov táto téma trápi a berú ju vážne. „Verím, že nastal čas, keď sa budú politici k tejto téme zodpovednejšie vyjadrovať a zavedú systémové opatrenia,“ doplnil.

Je dôležité, aby bolo dieťa vo vzdelávacom systéme, pričom štát musí nájsť mechanizmy na to, aby v ňom skutočne bolo, aj ostalo. Neostáva nič iné, ako vstúpiť do rozhodnutia rodičov, pretože je na nich, či dajú alebo nedajú dieťa do škôlky alebo celodenného výchovného systému či na strednú školu, pripomenul. „Ak sa budeme na to spoliehať, k rozhodnutiu možno nikdy nepríde,“ upozornil Pollák s tým, že je načase, aby toto rozhodnutie urobil štát.

Dôležitosť celodenného výchovného systému

Celodenný výchovný systém je podľa rómskeho splnomocnenca dôležitý v tom, aby dieťa nešlo zo školy domov, ale pripravovalo sa na vyučovanie na ďalší deň. „Potrebné je takisto neustále budovanie materských škôl, pretože je dôležité, aby šli deti do školy pripravené, aby získali dostatok zručností, ktoré pri vstupe do škôl nemajú a aby ovládali vyučovací jazyk, ktorý býva bariérou,“ konštatoval.

V novom programovom období 2014 – 2020 pôjde na riešenie rómskej problematiky 380 miliónov eur. Výrazná časť pôjde podľa Petra Polláka na vzdelávanie, výrazná časť na budovanie materských škôl, ale aj na podporu a pokračovanie už naštartovaných projektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok