Austrálske úrady zabili stovky koál, chceli zabrániť ich hladovaniu

ČTK
4.3.2015 13:42

Takmer 700 koál nechali v minulých dvoch rokoch zabiť úrady v juhovýchodnej Austrálii pre premnoženie, ktoré viedlo k hladovaniu zvierat. Potvrdila to ministerka životného prostredia austrálskeho štátu Viktoria Lisa Nevilleová.

Austrálske úrady zabili stovky koál, chceli zabrániť ich hladovaniu
theage.com.au

Hubenie môže pokračovať

Podľa Nevilleovej slov bolo nutné koaly vyhubiť v rokoch 2013 a 2014 v oblasti mysu Otway, neďaleko turistami vyhľadávanej pobrežnej cesty Great Ocean Road, ktorá je zapísaná do zoznamu pamiatok austrálskeho národného dedičstva.

"Tento zákrok bol nutný, aby sa zabránilo utrpeniu koál, ktoré nedokázali najsť dostatok potravy," uviedla Nevilleová. "Ich hustota dosahovala počet 20 koál na hektár," dodala ministerka, ktorá nevylúčila, že v budoucnosti dôjde k ďalšiemu hubeniu koál.

Z pôvodnej populácie zostalo iba jedno percento

"Skúsenosti potvrdili, že presunúť ich do inej oblasti nefunguje a v skutočnosti spôsobuje ešte väčšie utrpenie koál," poznamenala Nevilleová.

Zatiaľ čo na myse Otway populácia koál rastie, v iných oblastiach je ich situácia horšia. Počty sa neustále znižujú pre úbytok ich prirodzeného životného prostredia, chorobám, útokom psov, lesným požiarom a ďalším faktorom.

Skôr ako do Austrálie prišli v roku 1788 britskí osadníci, žilo tu podľa odhadov viac než desať miliónov koál. Momentálne ich vo voľnej prírode zostáva menej než 100 000, odhaduje austrálska nadácia pre koaly.

Témy: Austrália
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok