Baňou v ukrajinskom Donecku otriasol výbuch, hlásia vyše 30 mŕtvych

TA3, TASR
4.3.2015 11:35

Výbuch v bani v meste Doneck na východe Ukrajiny si vyžiadal 33 obetí. Pod zemou sa stále môžu nachádzať desiatky uväznených baníkov.

Vybuchla zmes plynu a vzduchu

Poslancov ukrajinského parlamentu o tragédii informoval jeho predseda Volodymyr Hrojsman, zatiaľ čo separatistická Donecká tlačová agentúra citovala vyhlásenia predstaviteľky záchrannej služby, podľa ktorej nehodu v Bani O. F. Zasjadka nespôsobilo ostreľovanie. 

Uviedla, že v podzemí vybuchla nahromadená zmes plynu a vzduchu, čo je pri podobných udalostiach bežnou príčinou. Na mieste údajne stále pokračujú záchranné operácie a separatisti zatiaľ potvrdili jednu obeť. Nie je pritom jasné, z akého zdroja pochádza číslo, ktoré spomenul Hrojsman.

Separatistické úrady uviedli, že výbuch nastal v hĺbke vyše 1000 metrov a v bani v tom čase pracovalo 230 ľudí. Podľa zverejneného vyhlásenia 14 z nich previezli do zdravotných stredísk v Donecku. Citovaný primár mestskej kliniky Emil Fistal označil stav šiestich z nich za vážny.

Baňa bola dejiskom najhoršieho nešťastia

Doneck je známy ako jedno z hlavných ohnísk separatistického povstania na východe Ukrajiny a v uplynulých mesiacoch bol miestom prudkých bojov.

V uhoľnej bani Zasjadko zomrelo v roku 2007 pri explózii metánu vyše sto ľudí ľudí, táto nehoda bola najväčším banským nešťastím v dejinách Ukrajiny.

Archívne snímky zobrazujú práve túto tragédiu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok