V Slovinsku schválili manželstvá homosexuálov a adopcie detí gejmi

TASR
3.3.2015 23:24

Slovinskí zákonodarcovia schválili manželstvá osôb rovnakého pohlavia a adopciu detí homosexuálnymi partnermi. Proti tomu sa v balkánskej krajine stavajú konzervatívne skupiny a rímskokatolícka cirkev.

V Slovinsku schválili manželstvá homosexuálov a adopcie detí gejmi
SITA

Registrované partnerstvá nie sú novinkou

Parlament schválil v pomere 51 hlasov k 28 zmeny v zákone o rodine, ktoré umožňujú homosexuálnym partnerom uzavrieť manželstvo a adoptovať si deti. Slovinsko v minulosti už povoľovalo registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, ale bez práva adoptovať si deti.

Zmena zákona vyvolala vlnu nevôle. Niekoľko tisíc ľudí protestovalo na zhromaždení nazvanom "Deti sú ohrozené", na ktorom demonštranti vyjadrili nesúhlas so zmenami v zákone o rodine.

Vatovec:  vstupujeme do 21. storočia

Odporcovia ohlásili aj plány na presadenie referenda o tejto záležitosti, hoci v podobnom ľudovom hlasovaní pred troma rokmi zaznamenali neúspech.

Ľavicový zákonodarca Matej Vatovec vyhlásil, že podpora parlamentu týmto zmenám zaručuje Slovinsku, že sa stane "skutočne tolerantnou spoločnosťou, ktorá zahŕňa všetkých". Vatovec dodal, že "Slovinsko dnes vstupuje do 21. storočia".

Témy: Slovinsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok