Z koho majú Slováci strach: Päť najväčších hrozieb pre našu krajinu

TA3 SITA
3.3.2015 19:54

Mráz prichádza opäť z Kremľa. Práve Rusko je podľa aktuálneho prieskumu považované za najväčšie nebezpečenstvo pre našu krajinu. Respondenti na rozdiel od minulých rokov oveľa pozitívnejšie vnímali Maďarsko.

Z koho majú Slováci strach: Päť najväčších hrozieb pre našu krajinu
SITA

Obavy vyvoláva Rusko aj Ukrajina

Najväčšie nebezpečenstvo pre našu krajinu predstavuje podľa Slovákov Rusko. Ako najväčšiu hrozbu pre Slovensko ho označilo 24 percent respondentov. Na druhom mieste skončila Ukrajina, ktorú ako hrozbu vníma 22 percent respondentov.

Podľa sociológov nie je toto postavenie Ukrajiny výsledkom obáv respondentov z jej prípadného útoku na Slovensko, ale skôr výsledkom vnímania ozbrojeného konfliktu na jej území.

Russia_Belarus-e1293342f8d64d7c83687d09b69fad13.jpg

Tretí je Afganistan

Ako tretiu najnebezpečnejšiu krajinu pre Slovensko vyhodnotili respondenti Afganistan. Za hrozbu pre nás ho označilo 11 percent opýtaných. Krajina je už roky dejiskom konfliktu militantných islamistov z Talibanu s vládnymi silami a s jednotkami zo Západu.

taliban (TASR).jpg

Obavy z Maďarska ustupujú

Sociológovia poukazujú na zaujímavé postavenie Maďarska. V roku 1996 pri podobnom prieskume vnímali Slováci túto krajinu ako najväčšiu hrozbu pre Slovensko, pričom ju tak označilo 40 percent opýtaných. V roku 2014 vnímalo Maďarsko ako hrozbu len päť percent respondentov.

Táto zmena môže podľa sociológov čiastočne súvisieť s momentálne nadštandardnými vzťahmi politických reprezentácii oboch krajín. Takisto však môže svedčiť o trvalejšom ústupe pocitu ohrozenia, ktorý súvisel so vznikom samostatného štátu a zápasom o jeho politické smerovanie.

orbán (TASR).jpg

Desatina sa obáva USA

Narástol počet ľudí, ktorí vnímajú ako ohrozenie Spojené štáty americké. V roku 1996 ich za hrozbu považovali štyri percentá opýtaných, v súčasnosti ich týmto spôsobom vníma 10 percent respondentov.

dron (SITA).jpg

Česi sú kultúrne najbližší

Kultúrne najbližšou krajinou Slovensku je podľa 75 percent opýtaných Česká republika. Za ňou nasledujú Poľsko (12 percent) a Maďarsko (5 percent).

Zatiaľ čo Maďarsko ako blízku krajinu často uvádzali príslušníci maďarskej národnosti, Poľsko podľa prieskumu najčastejšie uvádzali katolíci, ktorí minimálne raz do týždňa navštevujú bohoslužby.

zeman (TASR).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok