Snowden sa chce vrátiť do Spojených štátov, má však jednu podmienku

TA3 ČTK
3.3.2015 13:14

Bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, stíhaný v USA za vyzradenie utajovaných údajov, sa chce vrátiť do vlasti pod podmienkou nezaujatého súdneho procesu.

Snowden sa chce vrátiť do Spojených štátov, má však jednu podmienku
SITA

Rozhovory ruským novinárom neposkytuje

O zámere hovoril Snowdenov ruský advokát Anatolij Kučerena. Obhajcovia zvažujú možnosti, ako pomocou právnych nástrojov jeho odjazd do USA umožniť. 

Snowden predvlani zverejnil obrovské množstvo tajných informácií o špehovaní internetovej komunikácie, ku ktorým sa dostal ako spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť. Jeho jednanie vyvolalo medzinárodný škandál a v USA aj žalobu zo špionáže a vyzradenia utajovaných dát. V auguste 2013 dostal Snowden povolenie k ročnému pobytu v Rusku, vlani bolo predĺžené o ďalšie tri roky.

Podľa Kučerenu si Američan v Rusku zvykol, i keď ho všade sprevádza osobná ochranka a musí "dodržiavať pravidlá konšpirácie". Rozhovory ruským novinárom zásadne neposkytuje, protože vraj nechce z Moskvy škodiť Spojeným štátom. Živí sa ako programátor, o konzultácie ho údajne už požiadalo aj množstvo amerických firiem.

Vráti sa, ak mu zaručia nestranný proces

Advokáti Snowdena podľa Kučerenu dúfajú, že americká vláda uzná oprávnenosť Snowdenovych skutkov a obvinenia stiahne. "So skupinou právníkov z rôznych krajín preberáme možnosti jeho návratu," prehlásil ruský advokát. Snowden je pripravený sa do USA vrátiť, pokiaľ bude mať záruku nestranného procesu, dodal.

Američan vraj prostredníctvom advokátov dostal list od americkej prokuratúry s prísľubom, že v prípade odsúdenia mu nehrozí trest smrti. "Nesľubujú nám nezávislý súd, ale zmierlivejší verdikt, i keď to bez rozhodnutia súdu sľúbiť nemôžu," poznamenal Kučerena.

Do inej krajiny než USA Snowden vraj z Ruska vycestovat nechce, i keď legálne možnosť vďaka ruskému pobytovému právu má. "Panujú obavy, že by bezprostredne po odjazde z Ruska bol vydaný do USA," povedal ruský advokát.

Snowden žije v Moskve, záber je z oscarového dokumentu Citizenfour

Oscar_Watch-Documentaries-2eaf8ddd52334e079eaf3830964fa0c7.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok