Sieť chce zvýšiť ochranu živnostníkov v reštrukturalizácii

SITA
3.3.2015 11:07

Poslanci parlamentu za stranu Sieť, Miroslav Beblavý a Martin Fedor chcú zvýšiť ochranu živnostníkov v reštrukturalizácii. Vyplýva to z návrhu novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý predložili na najbližšiu schôdzu parlamentu.

Sieť chce zvýšiť ochranu živnostníkov v reštrukturalizácii
SITA

Živnostnící majú dostať záruku

"Tisícom živnostníkov pracujúcich desiatky mesiacov napríklad na diaľniciach v súčasnosti hrozí, že im bude vyplatená len minimálna suma z toho, čo im malo na základe zmlúv s veľkými podnikmi patriť," konštatovali poslanci v dôvodovej správe.

Novela má zabezpečiť 100-percentnú záruku pre živnostníkov ako veriteľov v podobe podielu v dlžnej obchodnej spoločnosti. Podiel by mal byť podľa poslancov v takom rozsahu, v akom živnostník nebude mať uhradenú svoju pohľadávku a počas obdobia, kým nebude splatená celá. "Z akýchkoľvek nových zárobkov takejto obchodnej spoločnosti budú mať úžitok aj tí, ktorých v minulosti nechala bez pláce," podotkli poslanci.

Garančný fond sa má vzťahovať aj na živnostníkov

Návrh novely tiež predpokladá rozšírenie možnosti zúčastniť sa na garančnom fonde zo zamestnancov aj na živnostníkov. V súčasnosti sa toto poistenie vzťahuje len na zamestnancov, ak ich zamestnávateľ stratí schopnosť vyplácať mzdy, sociálna poisťovňa vyplatí nevyplatené mzdy do výšky troch priemerných platov, čiže približne 2,5 tis.eur.

Prijatím návrhu novely by možnosť zúčastniť sa na tomto poistení získali aj živnostníci, ktorí svojich vlastných zamestnancov nemajú. Poistnou udalosťou by u nich nebolo predĺženie zamestnávateľa, ale obchodného partnera.

Poslanci chcú presadiť aj rozšírenie skutkovej podstaty trestného činu nevyplatenia mzdy. "Ak si občan úmyselne nesplní svoju daňovú alebo odvodovú povinnosť voči štátu, hrozí mu trestný postih. Ak veľká obchodná spoločnosť nevyplatí mzdu svojmu zamestnancovi, hoci tak mohla urobiť, jej štatutár je trestne zodpovedný. Ak ale úhradu za služby nevyplatí fyzickej osobe, ktorá nie je zamestnancom, ale živnostníkom, žiadny takýto postih jej nehrozí," upozornili poslanci.

Beblavý s Fedorom tiež navrhujú nový systém úhrady platieb zo strany verejného obstarávateľa, a to tak, aby pri platbách nad istý objem prostriedkov boli priamo vyplácané subdodávateľovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok