Lepšie zarábajúci študenti musia podať daňové priznanie

TASR
3.3.2015 09:19

Nepodávajú ho vtedy, ak vo februári požiadali svojho zamestnávateľa alebo jedného zo svojich zamestnávateľov o zúčtovanie dane, a tiež, ak vlani nemali iné príjmy, ktoré podliehajú dani.

Lepšie zarábajúci študenti musia podať daňové priznanie
SITA

Hranicou je približne 1900 eur

"Hranica minuloročného príjmu, po prekročení ktorej má študent povinnosť podať daňové priznanie, teda ak počas roka 2014 zarobil viac ako 1901,67 eura, sa vzťahuje na všetky príjmy, ktoré v roku 2014 dosiahol. Nielen z dohôd o brigádnickej práci študentov, ale aj z iných dohôd, pracovných zmlúv, ale i z podnikania či inej samostatnej zárobkovej činnosti," priblížila hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková. "Zahrnie si do nich dokonca aj príjmy z nájmu, ak vlani prenajímal nejakú nehnuteľnosť, okrem pozemku, a tiež iné zdaniteľné príjmy."
 

Pri takzvaných aktívnych príjmoch zo zamestnania alebo z podnikania či inej samostatnej zárobkovej činnosti si môže uplatniť aj nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 3803,33 eura. Od základu dane si túto sumu odpočíta v plnej výške len vtedy, ak tento jeho čiastkový základ dane z aktívnych príjmov za rok 2014 nepresiahol 19.809 eur.
 V prípade, ak študent v roku 2014 mal príjmy len na Slovensku, ktoré neprekročia 3803,33 eura, daň, ktorú mu zamestnávateľ z jeho príjmov mesačne zrážal, sa mu vráti.
 

Zdaňuje sa aj práca v zahraničí?

Študenti, ktorí vlani pracovali v zahraničí, daň na Slovensku už zvyčajne neplatia. Tieto príjmy vo všeobecnosti podliehajú zdaneniu v zahraničí.

"Študent príjmy zdanené v zahraničí v daňovom priznaní, ktoré na Slovensku podáva, zo zdanenia vyjme, aby neplatil daň dvakrát. Ak pracoval v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, poprípade aj v štáte, s ktorým takúto zmluvu uzatvorenú nemá a vnútroštátna legislatíva tohto štátu umožňuje vysoké daňové úľavy pri zdaňovaní takéhoto príjmu, tieto príjmy nezdaní ani na Slovensku, nakoľko si uplatní metódu vyňatia príjmov,"
upozornila Macíková.

 

Aktuálny zoznam krajín, s ktorými má Slovensko uzavreté dohody, je zverejnený na webovej stránke Finančnej správy SR www.finance.gov.sk.

"Vo veci prípadného
vrátenia dane alebo preplatku na dani zo zahraničia je potrebné, aby sa študent obrátil na finančný úrad v štáte, v ktorom pracoval. Slovensko nevracia daň z príjmov, ktorá bola odvedená do štátneho rozpočtu iného štátu," doplnila hovorkyňa FS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok