Severná Kórea sa zrejme pripravuje na testy rakiet stredného doletu

TASR
3.3.2015 09:06

V posledných dňoch došlo k nárastu aktivity v testovacom komplexe v provincii Severný Pchjongan. Na miesto boli údajne dopravené dve mobilné odpaľovacie zariadenia. Raketa Rodong má dolet približne 1300 kilometrov.

Severná Kórea sa zrejme pripravuje na testy rakiet stredného doletu
SITA

Rakety vypália na protest

Severná Kórea v pondelok vystrelila zo svojho západného pobrežia dve balistické rakety krátkeho doletu, ktoré dopadli do Japonského mora. Podľa pozorovateľov išlo o reakciu na každoročné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré v ten deň začali.

Rakety vypálili z prístavného mesta Nampo a do mora dopadli po prekonaní vzdialenosti 490 kilometrov. Na základe tohto parametra juhokórejská armáda predpokladá, že išlo o rakety typu Scud-C alebo Scud-D.

Napätá atmosféra

Severná Kórea vyzvala v januári svojho južného suseda, aby zrušil každoročné vojenské cvičenie výmenou za predbežné moratórium na jadrové skúšky. Washington však túto ponuku odmietol a označil ju za "nepriamu hrozbu".

Pravidelné cvičenia Key Resolve a Foal Eagle už dlho vyvolávajú napätie medzi KĽDR, Južnou Kóreou a Spojenými štátmi. Podľa Washingtonu a Soulu nemajú útočný charakter a sú "dôležitou súčasťou pripravenosti" na obranu Južnej Kórey.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok