Rusko sa rozlúčilo s Nemcovom, jeho mladá priateľka ušla do Kyjeva

SITA TA3 TASR ČTK
3.3.2015 14:44

Vraždu bývalého ruského vicepremiéra zrejme videla len jeho mladá ukrajinská priateľka Anna Durycká. Tá však odletela na Ukrajinu a tvrdí, že strelec bol za jej chrbtom. S Borisom Nemcovom sa do centra Moskvy prišlo rozlúčiť množstvo ľudí, vrátane politikov a diplomatov.

Telo vystavili v centre mesta

V Moskve sa konali smútočné obrady spojené s Nemcovovým pohrebom. Telo 55-ročného politika bolo od rána vystavené v Sacharovovom stredisku v centre mesta. Pohreb sa uskutočnil na Trojekurovskom cintoríne na západe Moskvy.

Kremeľ na pietny akt vyslal vicepremiérov Sergeja Prichoďka a Arkadija Dvorkoviča, s Nemcovom sa prišlo rozlúčiť aj niekoľko ruských ministrov a šéfov vládnych agentúr. Európske štáty reprezentovali väčšinou veľvyslanci, Českú republiku na ceremónii v Sacharovovom stredisku zastupoval veľvyslanec Vladimir Remek, medzi hosťami bol aj veľvyslanec USA John Tefft. Samotný pohreb na Trojekurovskom cintoríne vyhradili rodine a najbližším priateľom.

Spolupredseda opozičného hnutia Parnas Michail Kasjanov v smútočnom prejave označil Nemcova za úspešného politika, ktorý sa do ruských dejín zapísal ako reformátor. Vyjadril nádej, že vrahov sa podarí vypátrať. "Vzali nám Borisa Nemcova, bola to podlá vražda. Pomstili sa mu za boj s korupciou a zlovôľou," povedal Kasjanov.

Nenahraditeľnou stratou je Nemcovova smrť pre ďalšieho ruského opozičného politika Vladimira Ryžkova. "Strašná politická vražda, ohromná bolesť, šok, strach. Opozičné hnutie nedokáže stratu Borisa nahradiť, bol to absolútny vodca," prehlásil Ryžkov.

Durycká: Nikoho som nevidela

Ukrajinská modelka Anna Durycká, hlavná svedkyňa vraždy, odcestovala z Moskvy do Kyjeva. "Anna Durycká práve odletela do Kyjeva," uviedol na Twitteri hovorca ukrajinského rezortu diplomacie. Durycká v pondelok pre nezávislý televízny kanál Dožď povedala, že nevidela vraha, ktorý Nemcova zastrelil v piatok večer, keď spolu išli po moste neďaleko Kremľa.

"Necítim sa dobre... nikoho som nevidela. Neviem, odkiaľ prišiel, stál mi za chrbtom," povedala Durycká o vrahovi alebo vrahoch populárneho opozičného politika.Durycká ďalej uviedla, že je od Nemcovovej vraždy pod neustálym dohľadom a pravdepodobne sa nebude môcť zúčastniť ani na jeho pohrebe. Jediné, čo si podľa vlastných slov želá, je vrátiť sa za matkou na Ukrajinu.

"Mám absolútne právo opustiť územie Ruskej Federácie. Nie som podozrivá. Som svedkyňa, ktorá poskytla svedeckú výpoveď, a urobila som všetko, čo bolo v mojich silách, aby som pomohla pri vyšetrovaní," povedala Durycká.

Čo bolo motívom vraždy?

Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity. Ruské orgány v súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezadržali.

Podľa ruských orgánov by mohla byť za vraždou Nemcova samotná opozícia, ktorá z neho chcela urobiť mučeníka a tak zjednotiť svoje roztrieštené sily. Nemcovovi priaznivci vinia z jeho vraždy vládu.

Obama: Sloboda je v oveľa horšom stave

Vražda Nemcova je znamením zhoršujúcej sa klímy v Rusku, najmä v oblasti občianskych práv a slobôd. V rozhovore pre agentúru Reuters to povedal americký prezident Barack Obama.     

"Toto je znamenie klímy v Rusku, kde sa občianska spoločnosť, nezávislí novinári a ľudia snažiaci sa komunikovať cez internet cítia stále viac ohrozovaní a obmedzovaní. V poslednom čase sa ruská verejnosť čoraz častejšie môže dostávať iba k informáciám sprostredkovaným štátom kontrolovanými médiami," povedal Obama.     

Prezident USA vyzval na dôkladné vyšetrenie vraždy bývalého vicepremiéra Nemcova, ktorý bol známy ako kritik súčasného prezidenta Vladimira Putina. "V tejto chvíli neviem, čo sa presne stalo. Viem však, že sloboda tlače, sloboda zhromažďovania, sloboda šírenia informácií a základné občianske práva a slobody sú teraz v Rusku v oveľa horšom stave než boli pred štyrmi, piatimi či desiatimi rokmi," uviedol Obama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok