Ukrajinci rokujú o pozvaní zahraničných mierových síl, zomierali ďalší vojaci

TA3 TASR
3.3.2015 06:41

Ukrajinský parlament diskutuje o možnosti prizvania zahraničných mierových síl na svoje územie. Ich úlohou by bolo vytvorenie bezpečnej zóny medzi vládnymi jednotkami a separatistami. V posledných hodinách napriek prímeriu zrejme opäť zomierali vojaci.

Traja mŕtvi vojaci

Traja vojaci zahynuli a deviati utrpeli zranenia za posledných 24 hodín na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským separatistom. Pre agentúru Reuters to uviedol zdroj z ukrajinskej armády.

O podrobnostiach sa zdroj nezmienil. Armáda však predtým oznámila, že separatisti v pondelok ostreľovali pozície vládnych síl 22-krát. Podľa agentúry Ukrinform tlačové oddelenie protiteroristickej operácie informovalo, že "teroristi" v noci "chaoticky a provokatívne" ostreľovali pozície vládnych síl.

"Neďaleko Donecka, pri bani Dutovská, teroristi dvakrát ostreľovali náš oporný bod. V smere na Artemivsk bola streľba na dediny Myronivsk a Majorsk," uviedol štáb ATO s tým, že paľba z mínometov zasiahla aj obec Avdijivka.

"Celkovo od 21.00 h 2. marca až do 5.00 h 3. marca nepriateľ šesťkrát porušil režim prímeria," dodal štáb ATO. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky oznámilo, že ukrajinské sily porušili prímerie v noci nadnes osemkrát. Mínometná paľba podľa ministerstva zasiahla okraj mesta Doneck a obec Pisky, obete neboli hlásené.

Väčšia rola OBSE

Ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande počas pondelkového štvorstranného telefonického rozhovoru súhlasili s návrhom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby pri dodržiavaní prímeria na východe Ukrajiny získala väčšiu úlohu Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predstavitelia počas rozhovoru privítali pokrok v implementácii prímeria a stiahnutie ťažkých zbraní z oblasti konfliktu. Poukázali na nevyhnutnosť výmeny zajatcov a na potrebu prísunu humanitárnej pomoci do oblasti, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Voľby v Luhansku a Donecku

"Okamžite po splnení podmienok bude pracovná skupina založená v Minsku riešiť ďalšie kroky, ako napríklad prípravu samosprávnych volieb v regiónoch Luhansk a Doneck," povedal hovorca nemeckého kabinetu.

Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta sa výmena zajatcov a prísun humanitárnej pomoci má odohrávať za asistencie Červeného kríža. Predstavitelia francúzskeho ministerstva zahraničných vecí sa majú zísť v piatok, aby prerokovali monitorovanie prímeria z Minska.


Kremeľ v oficiálnom vyhlásení zdôraznil potrebu dôsledného dodržiavania prímeria a pokračovania sťahovania ťažkých zbraní pod dohľadom OBSE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok