Fidel Castro sa stretol s agentmi, ktorých v USA odsúdili za špionáž

TASR
2.3.2015 20:39

Bývalý kubánsky prezident a vodca revolúcie Fidel Castro sa stretol s piatimi agentmi, ktorí boli predtým v Spojených štátoch odsúdení za špionáž na dlhoročné tresty väzenia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Fidel Castro sa stretol s agentmi, ktorých v USA odsúdili za špionáž
SITA/AP

Kubánsky denník uverejnil Castrov list

Kubánsky vládny denník Granma uverejnil dnes Castrov list opisujúci stretnutie s agentmi, ktoré sa údajne uskutočnilo v sobotu. Bývalý vodca vo svojom liste píše, že piati agenti nespôsobili Spojeným štátom, kde ich v roku 1998 zatkli a neskôr usvedčili zo špionáže, žiadne škody.

Súčasťou listu uverejneného v dnešnom vydaní denníka Granma je aj fotoreportáž zo stretnutia. Piatich mužov, ktorých na Kube považujú za hrdinov, odsúdili v Spojených štátoch v roku 2001 za sprisahanie a ďalšie obvinenia, vrátane toho, že sa nezaregistroval ako zahraniční agenti v USA. Muži boli súčasťou tzv. osej siete (Wasp Network), ktorú Castro vyslal na juh Floridy, aby tam vykonávala špionáž.

Prebehla výmena väzňov

Posledných troch väznených Kubáncov prepustili v rámci výmeny väzňov medzi Spojenými štátmi a Kubou 17. decembra minulého roka. Výmenou za ich prepustenie sa po piatich rokoch strávených v kubánskom väzení dostal v ten istý deň na slobodu aj americký humanitárny pracovník Alan Gross. Ďalší dvaja kubánski agenti boli prepustení už predtým, keď si odpykali tresty odňatia slobody v amerických väzeniach.

Vlády Spojených štátov a Kuby oznámili 17. decembra úmysel obnoviť diplomatické vzťahy, ktoré sú prerušené od roku 1961. Medzi oboma krajinami odvtedy prebehla výmena niektorých väzňov a Kuba prepustila na slobodu desiatky disidentov.

Fidel Castro (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok