V Británii postavia unikátnu prílivovú elektráreň za miliardu

TASR, Youtube
2.3.2015 19:32

Spoločnosť Tidal Lagoon Power predstavila plány na výstavbu prvého systému prílivových lagúnových elektrární na svete, ktorý by mal vzniknúť v Británii. Informovala o tom dnes spoločnosť BBC.

V Británii postavia unikátnu prílivovú elektráreň za miliardu
Youtube

Elektrina pre 155-tisíc ľudí

Prílivová elektráreň tohto druhu má vyrábať elektrinu vďaka zadržiavaniu prílivovej vody za rozsiahlymi morskými hrádzami a využívať jej hmotnosť na pohon turbín. Spoločnosť plánuje postaviť štyri takéto zariadenia vo Walese a po jednom v Sommersete a Cumbrii.

Prvé takéto zariadenie vo waleskom meste Swansea v hodnote viac ako jednej miliardy eur má byť schopné zásobovať elektrinou 155.000 domácností. Hrádza lagúny vo Swansea by mala byť dlhá viac ako osem kilometrov a siahať vyše tri kilometre do mora. Momentálne je tento projekt vo fáze plánovania.

Sústava šiestich prílivových elektrární s lagúnami by mohla po uvedení do prevádzky pokrývať až osem percent britskej spotreby elektriny. Spoločnosť Tidal Lagoon Power v súčasnosti rokuje s britskou vládou o výške poplatkov, ktoré si za energie bude môcť účtovať.

Vizualizácia novej turbíny

turbína.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok