Dopravné priestupky zo zahraničia už budú vymáhateľné

TASR
2.3.2015 14:53

Závažné dopravné priestupky, ako napríklad alkohol za volantom alebo jazda na červenú, sa budú vymáhať nezávisle od štátnej príslušnosti priestupcu.

Dopravné priestupky zo zahraničia už budú vymáhateľné
SITA

Nové pravidlá boli nevyhnutné

Nová dohoda umožňuje správnym orgánom vymieňať si informácie o držiteľovi vozidla. Od roka 2013 sú členské štáty EÚ povinné poskytovať údaje o držiteľovi vozidla, ak vznikne podozrenie zo závažného porušenia pravidiel cestnej premávky.

Rozhodnutie ministrov z oblasti hospodárskej súťaže bolo len posledným formálnym krokom pre schválenie výmeny informácií. Európsky parlament príslušný návrh schválil už v polovici februára. Nové pravidlá boli nevyhnutné, nakoľko Súdny dvor EÚ minulý rok požadoval zmenu legislatívy.

Nemci sa pokút zo zahraničia obávať nemusia

V priebehu nasledujúcich dvoch rokov začnú nové pravidlá platiť aj vo Veľkej Británii, Írsku a Dánsku, ktoré mali doteraz výnimky. Nemci sa pokút zo zahraničia obávať nemusia.

Podľa nemeckého práva totiž musí byť vina preukázaná vodičovi, nie držiteľovi vozidla. Úrady síce údaje o držiteľovi vozidla poskytnú, nebudú však vymáhať pokuty, ak nebudú v súlade s nemeckou legislatívou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok