Rusi v zime krátili dodávky plynu na Ukrajinu, tvrdí Naftogaz

SITA
2.3.2015 14:14

Kontrakt, na základe ktorého odoberá Ukrajina z Ruska plyn za zvýhodnenú cenu, končí 31. marca.

Rusi v zime krátili dodávky plynu na Ukrajinu, tvrdí Naftogaz
SITA

Viac plynu z Európy

Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz opäť obvinila Rusko z neplnenia podmienok dohody o dodávkach plynu počas zimy. "Ukrajina vo februári nedostala plný objem vopred zaplatených dodávok a ruský plynárenský monopol Gazprom v porušovaní kontraktu pokračuje aj tento mesiaci", uviedol generálny riaditeľ Naftogazu Andrij Kobolev.

Porušovanie podmienok dohody, ktorú sprostredkovala Európska únia, bude podľa Koboleva potrebné kompenzovať zvýšenými dodávkami plynu z Európy. Generálny riaditeľ Naftogazu už informoval, že v marci by chcela Ukrajina z Európy nakúpiť viac plynu.

Spor pretrváva

Kontrakt, na základe ktorého odoberá Ukrajina z Ruska plyn za zvýhodnenú cenu, končí 31. marca. Najnovší spor o dodávky plynu medzi Kyjevom a Moskvou nastal minulý mesiac, keď Gazprom oznámil, že začal priame dodávky plynu do regiónov na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí povstalci.

Gazprom najskôr tvrdil, že za tieto dodávky bude musieť platiť ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz, minulý týždeň však oznámil, že dodávky plynu do regiónov ovládaných povstalcami nezahrnie do hlavného kontraktu s Kyjevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok