Ruská polícia: Vrahovia Borisa Nemcova zrejme neboli profesionáli

TA3, TASR
2.3.2015 13:08

Ruská polícia zatiaľ neurčila hlavnú verziu vyšetrovania piatkovej vraždy opozičného politika Borisa Nemcova. Motív činu je stále nejasný. Podľa polície údajne vrahovia neboli profesionáli, pretože použili starý model pištole sovietskej výroby a navyše nechali nažive Nemcovovu ukrajinskú priateľku, ktorá je korunným svedkom prípadu.

Vyšetrovanie vraždy vedie Putin

Vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova bola "ohavným zločinom" a nesmie byť zneužitá na vytĺkanie politického kapitálu. Popri konferencii Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie na margo piatkovej vraždy zároveň uviedol, že vyšetrovanie vedie sám ruský prezident Vladimir Putin. Lavrov prisľúbil, že páchatelia budú vydaní spravodlivosti. "Pokus o zneužitie ohavnej vraždy Borisa Nemcova na politické účely by bolo znesvätením jeho pamiatky," povedal Lavrov plénu. Citovala ho agentúra Reuters.


"Musíme zabrániť akémukoľvek spolitizovaniu ľudskoprávnej agendy, alebo - čo by bolo ešte horšie - zneužiť ju ako prostriedok na rozdúchavanie sporov," podotkol Lavrov v Ženeve. Nemcov bol otvoreným kritikom Kremľa a Putinovu vládu obviňoval z vedenia nevyhlásenej vojny proti západnému susedovi Ruska.

Šéf diplomacie špekulácie odmieta

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier varoval pred špekuláciami ohľadom zabitia ruského opozičného politika Borisa Nemcova.

"Nemyslím si, že by sme sa mali dohadovať o tejto záležitosti. Dúfame v rýchle a transparentné vyšetrenie tohto prípadu," uviedol Steinmeier podotýkajúc, že "páchateľa ešte nikto nepozná". Pohreb Nemcova je naplánovaný na 3. marca na Trojekurovskom cintoríne v Moskve.

Nemcovova priateľka vraha nevidela

Priateľka zavraždeného Nemcova, ukrajinská modelka Anna Durycká uviedla, že nevidela vraha, ktorý Nemcova zastrelil v piatok večer, keď spolu išli po moste neďaleko Kremľa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Durycká pre nezávislý televízny kanál Dožď povedala, že na chvíle, ktoré nasledovali po Nemcovovom zastrelení, si veľmi nepamätá, ale počas spoločnej večere, ktorú spolu absolvovali v reštaurácii s výhľadom na Červené námestie si nevšimla nič podozrivé. Vôbec jej údajne nenapadlo, že by ich počas cesty po moste, kadiaľ išli do Nemcovovho bytu, niekto mohol sledovať.

"Nebudem odpovedať na otázky o tom, čo sa na tom moste stalo. Nechcem o tom hovoriť," uviedla Durycká a dodala, že je vo veľmi ťažkom psychickom stave a o incidente už nechce hovoriť. "Necítim sa dobre... nikoho som nevidela. Neviem, odkiaľ prišiel, stál mi za chrbtom," povedala Durycká o vrahovi alebo vrahoch populárneho opozičného politika.

Rusko odoprelo vstup šéfovi poľského Senátu

Delegácia poľského parlamentu bude chýbať na utorkovej poslednej rozlúčke so zavraždeným politikom Borisom Nemcovom. Rozhodlo sa o tom v kanceláriách Sejmu a Senátu vo Varšave, informovala spravodajská televízia TVN24.

Iba krátko predtým oficiálne miesta informovali, že špeciál, ktorým mala cestovať poľská delegácia, nedostal povolenie na pristátie v Moskve. Navyše, predseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz na tlačovej konferencii v metropole krajiny informoval, že mu ruská strana neumožnila vzdať hold zosnulému Nemcovovi a že ho to prekvapilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok