Tesco zrejme uvažuje o odchode zo Slovenska, má finančné problémy

ČTK, Sme
2.3.2015 11:45

Britská maloobchodná spoločnosť Tesco zvažuje v rámci svojho ozdravného plánu odchod z niektorých krajín strednej Európy, vrátane Slovenska. Uviedol to denník Sme.

Tesco zrejme uvažuje o odchode zo Slovenska, má finančné problémy
SITA

Spoločnosť informácie nepotvrdila

"Slovenské aktivity Tesca sa môžu predávať v balíku spolu s Maďarskom, Českom a možno Poľskom. Druhým scenárom je predaj celých sietí v jednotlivých štátoch," citoval denník nemenovaného britského investora, ktorý je vraj oboznámený s ozdravným plánom reťazca.

V hre je údajne aj možnosť, že na Slovensku síce Tesco zostane, predá však niektoré svoje aktíva. "Žiadne rozhodnutie zatiaľ urobené nebolo," tvrdil zdroj. Reťazec sa k spomínaným informáciám nevyjadril. "Nebudeme komentovať špekulácie," uviedol hovorca firmy Matt Francis.

Pokles cien a odliv zákazníkov

Tesco v Británii zavádza úsporné opatrenia, aby sa vyrovnalo s poklesom cien a odlivom zákazníkov. Ozdravný plán má firme pomôcť ukončiť roky strát podielu na trhu a vyrovnať sa s problémami, ktoré jej spôsobil finančný škandál okolo nadhodnotenia ziskov. Spoločnosť začiatkom roka oznámila, že v Británii uzavrie 43 stratových predajní.

Na Slovensku zamestnáva Tesco asi 10 000 ľudí, v Česku takmer 14 000 zamestnancov. Odbory českej divízie reťazca v januári vyhlásili štrajkovú pohotovosť v reakcii na plán firmy uzavrieť hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket v Smíchovskej tržnici.

Štrajkovú pohotovosť odvolali po tom, čo sa so spoločnosťou dohodli, že zamestnanci hypermarketu v Ústí, ktorí opustia firmu, dostanú vyššie odstupné a mimoriadnu odmenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok