Netanjahu vo Washingtone: Zväzky medzi a Izraelom a USA nikdy neboli silnejšie

TA3, TASR
2.3.2015 10:51

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pricestoval na kontroverzne vnímanú návštevu USA. Netanjahu vyhlásil, že jeho kontroverzný zámer vystúpiť v americkom Kongrese nemá byť prejavom neúcty voči prezidentovi Barackovi Obamovi, na druhej strane však odmieta jeho úsilie o dosiahnutie jadrovej dohody s Iránom.

Netanjahu vo Washingtone: Zväzky medzi a Izraelom a USA nikdy neboli silnejšie
SITA/AP

Netanjahu vystúpil na zasadnutí organizácie AIPAC

Podľa Netanjahuových slov, ktoré po príchode do Washingtonu predniesol v rámci príhovoru členom jednej z proizraelských lobistických skupín, cíti "morálnu povinnosť prehovoriť nahlas o týchto nebezpečenstvách, pokým je čas ich odvrátiť".

Minister zahraničných vecí USA John Kerry v rovnakom čase otváral vo Švajčiarsku nové kolo rokovaní s Iránom, ktorých výsledkom by mala byť rámcová dohoda o vyriešení sporu okolo jadrového programu islamskej republiky.

benjamin.jpg

S Obamom sa nestretne

Netanjahuova návšteva odhalila hlboké trhliny vo vzťahoch jeho vlády s Bielym domom. Stredobodom programu je totiž utorňajšie vystúpenie v Kongrese na základe pozvania opozičných republikánov, ktorí ho v rozpore s protokolom neprekonzultovali s Obamovou administratívou.

Samotný Obama sa s Netanjahuom počas jeho návštevy nestretne. Izraelský premiér napriek tomu tvrdí, že spojenectvo s USA je "silnejšie ako kedykoľvek predtým""Správy o úpadku izraelsko-amerického vzťahu sú nielen unáhlené, ale jednoducho mylné," povedal vo Washingtone.

Dohoda o iránskom jadre

Izrael ako úhlavný nepriateľ Iránu v minulosti nevylúčil vojenské zásahy proti jadrovým zariadeniam v prípade, že sa nezhody nepodarí odstrániť diplomatickou cestou. Teherán popiera, že by mal záujem vlastniť jadrové zbrane, a za hrozbu pre mier a stabilitu v regióne označuje naopak Izrael považovaný v súčasnosti za jedinú jadrovú veľmoc na Blízkom východe.

Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok