V Ženeve sa stretli šéfovia diplomacií Spojených štátov a Ruska

TA3, SITA
2.3.2015 15:30

Hlavnou témou stretnutia Sergeja Lavrova s Johnom Kerrym bola najmä otázka dodržiavania mierových dohôd z Minska.

V Ženeve sa stretli šéfovia diplomacií Spojených štátov a Ruska
SITA/AP

Vyzval na zrušenie blokády

Kerry a Lavrov hovorili najmä o aktuálnej situácii na Ukrajine, kde platí februárové prímerie dohodnuté v Minsku. Lavrov vyzval Ukrajinu, aby sa dištancovala od "extrémistov" na východe štátu a usilovala sa o mierové smerovanie. Podľa neho sa v implementácii minskej dohody dosiahli "hmatateľné výsledky a "konsolidácia" prímeria.

Lavrov
vyzval kyjevskú vládu, aby zrušila "de facto blokádu" donbaskej oblasti, obnovila hospodárske vzťahy, vyplácala sociálne dávky, znovu zaviedla bankové služby a slobodu pohybu z Donbasu do iných častí Ukrajiny.

Doterajšie stretnutia veľa nepriniesli

Obaja vplyvní diplomati sú síce v pravidelnom kontakte, no zásadnejšie dohody ich rozhovory dosiaľ nepriniesli. Vláda v Moskve ešte v piatok tvrdým slovami skritizovala Kerryho, ktorý vo februári hovoril na pôde Kongresu o "klamstvách" ruských predstaviteľov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Podľa Moskvy boli jeho slová porušením "diplomatickej etiky" a Rusi navyše tvrdia, že USA na takéto výčitky "nemajú morálne právo". Kerry sa počas pobytu vo Švajčiarsku stretne aj so šéfom iránskej diplomacie Džavádom Zarífom.

Stane sa tak v záujme čoskorého dosiahnutia dohody o spornom jadrovom programe Teheránu, s ktorým svetové mocnosti rokujú už dlhé roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok