Veľká Británia zablokovala predaj ložísk ropy Rusom

SITA
1.3.2015 14:21

Veľká Británia zablokovala možnosť, že by ruskí miliardári Michail Fridman a German Chan kúpili 12 ložísk ropy a plynu v Severnom mori v rámci ich akvizície nemeckej ropnej firmy Dea, ktorú predáva spoločnosť RWE.

Veľká Británia zablokovala predaj ložísk ropy Rusom
ČTK

Toto rozhodnutie je úderom pre oligarchov, ktorí predali veľkú časť svojich ropných aktív v Rusku a chcú zmeniť svoj fond LetterOne na popredného globálneho hráča v energetike.

Rozhodnutie Británie zablokovať kúpu ropných ložísk nie je založené na terajších sankciách proti Rusku, ale vyplýva z obáv, že by sa prípadné budúce sankcie mohli týkať aj Fridmana a Chana. Fond LetterOne kupuje firmu Dea od spoločnosti RWE za 5 mld. eur. Dea pôsobí v niekoľkých krajinách vrátane Británie, kde má podiely v 12 ložiskách ropy a plynu.

Hovorca RWE v sobotu povedal, že predaj by sa mal dokončiť v priebehu marca. Vo vyhlásení RWE sa zároveň uvádza, že ak by sa voči fondu LetterOne zaviedli sankcie, spoločnosť RWE by musela britské aktíva spätne odkúpiť a predať ich inému kupcovi. Britský minister energetiky Ed Davey však vo vyhlásení uviedol, že má obavy z vplyvu, "ktorý by budúce možné sankcie uvalené na LetterOne mohli mať na pokračovanie činnosti ropných polí".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok