Moskva pochodovala za Nemcova, televízia ukázala zábery z miesta vraždy

TA3, SITA, TASR, ČTK
1.3.2015 19:09

Desaťtisíce ľudí si prišli do Moskvy uctiť pamiatku zavraždeného kritika Kremľa Borisa Nemcova. Smútočný pochod zvolala opozícia. Podujatie v ruskej metropole sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Moskva pochodovala za Nemcova, televízia ukázala zábery z miesta vraždy
SITA/AP

Nemcovovu pamiatku si prišli uctiť tisíce ľudí

Tisíce Moskovčanov si v nedeľu prišli pochodom uctiť pamiatku zavraždeného lídra opozície Borisa Nemcova. Ľudia niesli plagáty s portrétom zastreleného Nemcova a transparenty s nápismi ako Nebojím sa, Zomrel za slobodné Rusko alebo Hrdinovia nezomierajú. Podľa rôznych zdrojov sa v centre Moskvy zatiaľ zhromaždilo sedem až desať tisíc ľudí.

Organizátori očakávali, že na pochode pozdĺž rieky Moskva k miestu vraždy sa zúčastní až 50 000 ľudí. Pôvodne sa mala v ruskej metropole v nedeľu konať demonštrácia proti vláde a jej angažovaniu sa v ukrajinskom konflikte, na čele ktorej mal stáť práve Nemcov. Po jeho smrti organizátori demonštráciu zrušili a rozhodli sa vzdať hold jednému z najhlasnejších kritikov prezidenta Vladimira Putina. Moskovská radnica konanie pochodu povolila.

"Ak zastavíme nenávistnú kampaň proti opozícii, potom máme šancu zmeniť Rusko. Ak však nie, potom môžme čeliť masovému občianskemu konfliktu," povedal jeden z opozičných lídrov Gennadij Gudkov, podľa ktorého bol Nemcov pre vládny režim nepohodlný. "Ak sa politické názory trestajú takýmto spôsobom, potom táto krajina nemá žiadnu budúcnosť," povedal o Nemcovovej vražde ďalší opozičný predák Sergej Mitrochin.

Pred pochodom zatkli ukrajinského poslanca

Ruská polícia zatkla v Moskve ukrajinského poslanca Oleksija Hončarenka, a to krátko pred začiatkom smútočného pochodu za zavraždeného politika Borisa Nemcova. Poslanec to sám oznámil na svojom internetovom profile na sociálnej sieti facebook.

Podľa ruskej televiízie Rossija 24 má býť Hončarenko na výsluchu v súvislosti s údajným podielom na podpaľačskom útoku v Odese z mája minulého roka, kde 48 ľudí, prevážne proruských aktivistov, uhorelo v rámci stretov s proukrajinskými demonštrantami.

"Polícia ma zatkla. Nekričal som žiadne heslá, neniesol som žiadny transparent ani vlajku. Zatkli ma len kvôli tričku. Teraz ma odvádzajú na políciu," napísal Hončarenko prostredníctvom svojho mobilného telefónu na sociálnej sieti.

Hončarenko mal pod rozopnutou bundou biele tričko s vytlačenou tvárou Nemcova a nápisom "Hrdinovia nikdy neumierajú".

Oleksij Hončarenko (Fcb O. H.).jpg

Nahrávka ukazuje možných páchateľov

Na nahrávke podľa televízie vidno, ako Nemcov so svojou spoločníčkou v piatok okolo 23.30 h kráča po moste neďaleko Kremľa a sleduje ich neznámy muž. Pohľad na pár a muža následne zakryje vozidlo so snežným pluhom.

Krátko na to predpokladaný páchateľ vybieha na cestu, nastupuje do zastaveného auta a uniká. Približne desať minúť neskôr na miesto prichádza polícia. Bývalého ruského vicepremiéra podľa vyšetrovateľov zasiahli štyri smrteľné výstrely do chrbta. Spoločníčka 55-ročného politika vyviazla bez zranení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok