Na kľúčový ukrajinský prístav zaútočia na jar, očakáva šéf amerických tajných

TA3, SITA, TASR
27.2.2015 10:02

Na východe Ukrajiny stále panuje napätá atmosféra nedôvery, napriek tomu pokračuje odsun ťažkých zbraní z frontu. Americké tajné služby sú však v otázke mieru skeptické, útok separatistov na kľúčový ukrajinský prístav Mariupoľ očakávajú na jar.

Na kľúčový ukrajinský prístav zaútočia na jar, očakáva šéf amerických tajných
SITA/AP

McCain: Putin chce pozemný most na Krym

Šéf amerických tajných služieb James Clapper vyhlásil, že špionážna komunita očakáva, že proruskí separatisti na Ukrajine podniknú útok na prístavné mesto Mariupoľ do niekoľkých mesiacov. Útok na Mariupoľ - mesto pri Azovskom mori na juhovýchode Ukrajiny - nehrozí bezprostredne, ale očakáva sa. Clapper to povedal pred senátnym výborom pre ozbrojené služby.     

"Myslím, že (separatisti) sú teraz, po veľkej konfrontácii v Debaľceve, vo fáze reorganizovania a preskupovania," vyhlásil Clapper, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. V súvislosti s časovým plánom Clapper uviedol: "Čakajú na príchod jari, potom zaútočia."

Predseda senátneho výboru John McCain oznámil, že separatisti už zvyšujú aktivitu okolo Mariupoľa. "Tvrdím, že teraz bude (ruský prezident Vladimir Putin) zvyšovať tlak na Mariupoľ, lebo tadiaľ chce vytvoriť pozemný most," upozornil McCain, ktorý už dlho obhajuje návrh, aby Spojené štáty poslali smrtiace zbrane na Ukrajinu a pomohli jej tak v boji proti proruským separatistom.       

Pozemný most by spájal územie východnej Ukrajiny s Krymským polostrovom, ktorý si už Rusko anektovalo.       Clapper, ktorý koordinuje všetky americké tajné služby, uviedol, že podľa jeho názoru Putin chce mať celistvý "útvar" pozostávajúci z oboch oblastí (Doneckej a Luhanskej) na východe Ukrajiny, vrátane pozemného mosta na Krym a možno aj prístav, konkrétne Mariupoľ.

Tajní o hlavnom Putinovom cieli

Spravodajská komunita si podľa slov Clappera nemyslí, že Putin chce ovládnuť alebo dobyť celú Ukrajinu, ale rozhodujúci vplyv nad bývalým sovietskym priestorom je najvyšším cieľom ruskej zahraničnej politiky.      "Putinovými cieľmi je udržať Ukrajinu mimo NATO a zabezpečiť kontrolu separatistov nad autonómnym útvarom v rámci Ukrajiny," povedal Clapper. "Chce, aby si Moskva udržala páky, ktorými bude pôsobiť na Kyjev. A Krym je z jeho pohľadu záležitosť, o ktorej jednoducho ani nerokuje," dodal.     

Clapper vyjadril aj názor špionážnej komunity na dodávky smrtiacich zbraní Ukrajine: vyhlásil, že by to mohlo "vyvolať negatívnu reakciu Putina a Rusov" a mohlo by to strhnúť "veľmi tenký figový list" z tvrdení Ruska, že na udalostiach na Ukrajine sa nezúčastňuje.     

Dodávky by mohli urýchliť alebo vyvolať ďalšie vyzbrojovanie separatistických oblastí, dokonca ešte sofistikovanejšími zbraňami, varoval Clapper. Dodal však, že toto je úsudok tajných služieb a neznamená to nutne nesúhlas s poskytovaním smrtiacej pomoci. McCain vyhlásil, že nevidí dôvod, prečo by sa Spojené štáty mali báť provokovať Putina. "On si robí, čo chce," dodal McCain.

V troskách letiska nachádzajú desiatky tiel

Na najmenej 76 stúpol počet tiel ukrajinských vojakov, ktoré objavili pri odstraňovaní trosiek letiska v ukrajinskom meste Doneck. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorkyňu ministerstva pre mimoriadne situácie samozvanej Doneckej ľudovej republiky.      

"K 08.00 h moskovského času 27. februára bolo objavených 76 tiel," uviedla rezortná hovorkyňa Julijana Bedilová s tým, že ide pravdepodobne o príslušníkov ukrajinskej armády.      

Na odstraňovaní ruín letiska, zničeného počas bojov medzi ukrajinskou armádou a separatistami, sa od stredy zúčastňujú záchranári, milície i dobrovoľníci.      

Boje na letisku a jeho okolí sa skončili 15. februára, keď vstúpilo do platnosti prímerie vyjednané tzv. normandskou štvorkou. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe posilnila svoju misiu na monitorovanie prímeria v niekoľkých oblastiach juhovýchodnej Ukrajiny vrátane doneckého letiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok