Nemeckí politici schválili nepopulárny krok, predĺžili pomoc Grécku

TA3, SITA
27.2.2015 12:36

Predĺženie pomoci však nemá podporu verejnosti a podľa tento týždeň zverejnených výsledkov prieskumu s tým súhlasí iba 20 percent Nemcov.

Nemeckí politici schválili nepopulárny krok, predĺžili pomoc Grécku
SITA

Predĺženie schválili jasnou väčšinou

Nemecký parlament jasnou väčšinou schválil predĺženie záchranného programu pre Grécko, ktorého nová vláda sľúbila pokračovanie v reformách. Hlasovanie v 631-člennom zákonodarnom zbore najväčšej európskej krajiny dopadlo jednoznačne a "za" sa vyslovilo 542 poslancov.

Vo svojom vystúpení pred hlasovaním podporil schválenie pomoci aj minister financií Wolfgang Schäuble. Zákonodarcov zároveň ubezpečil, že eurozóna nedovolí Aténam "vydierať" svojich partnerov. Predĺženie pomoci o štyri mesiace však nemá podporu verejnosti a podľa tento týždeň zverejneného prieskumu s tým súhlasí iba 20 percent Nemcov.

Platnosť pôvodnej dohody sa končí

Na predĺžení pomoci sa dohodli Atény s ministrami financií členských štátov eurozóny. Platnosť súčasnej medzinárodnej úverovej dohody sa končí v sobotu. Jej predĺženie v súčasnej podobe však nová vláda v Aténach odmietala a víťaz januárových volieb, Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), v predvolebnej kampani sľuboval Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci v celkovej hodnote štvrť bilióna eur.

Tá pred takmer piatimi rokmi zachránila Grékov pred bankrotom a vynúteným odchodom z eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok