Do Bruselu pozvali zástupcov Ruska a Ukrajiny na rokovania o plynovej kríze

TASR TA3
26.2.2015 22:53

Európska komisia vyzvala ministrov energetiky Ruska a Ukrajiny na trilaterálne diskusie v Bruseli o súčasnom spore o plyn medzi Moskvou a Kyjevom, ktorý je poznačený vojnou na východe Ukrajiny.

Do Bruselu pozvali zástupcov Ruska a Ukrajiny na rokovania o plynovej kríze

Hovorkyňa EK Anna-Kaisa Itkonenová dnes novinárom potvrdila, že podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič pozval ruského ministra energetiky Alexandra Novaka a jeho ukrajinského rezortného kolegu Volodymyra Demčišina do Bruselu. K trojstranným rokovaniam by malo dôjsť v pondelok 2. marca.

Šefčovič túto možnosť pred novinármi naznačil už v stredu (25. 2.) počas prezentácie projektu energetickej únie, keď uviedol, že je takmer v neustálom kontakte s oboma ministrami a snaží sa ich doviesť za rokovací stôl s cieľom, aby aj naďalej platili podmienky takzvanej "zimnej dohody" o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu a do krajín EÚ.

"Pozývame sem obe strany, aby sme vypočuli ich názory a pokúsili sa sprostredkovať dohodu,"
uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa EK. Itkonenová zároveň dodala, že EÚ zatiaľ nemá na 100 percent potvrdenú účasť oboch ministrov.


Ruský energetický gigant
Gazprom varoval v priebehu tohto týždňa, že by mohol zastaviť dodávky plynu na Ukrajinu, čo by ohrozilo aj zásielky tejto suroviny do Európy, ktorá je z veľkej časti závislá na ruskom plyne.

Európskej komisii sa vlani v októbri podarilo sprostredkovať dohodu medzi oboma stranami, na základe ktorej Rusko súhlasilo s dodávkami plynu na Ukrajinu do konca marca, pričom Kyjev sa zaviazal dopredu zaplatiť za tieto dodávky.


Najnovší spor sa točí okolo obvinení Ruska, že Ukrajina prestala dodávať plyn na územia obsadené proruskými separatistami na východe krajiny, čo Kyjev popiera.
Gazprom však začal posielať plyn na východ Ukrajiny, na povstalecké územia, čo vláda v Kyjeve označila za nezákonné.

Kyjev tvrdí, že prečerpávacie a meracie stanice, cez ktoré
Gazprom začal posielať plyn na povstalecké územia, sú mimo kontroly ústrednej vlády. Hovorca Gazpromu na druhej strane tvrdí, že je to stále Ukrajina, čo ukrajinská vláda nemôže poprieť.

EÚ odmietla zaujať stanovisko k tvrdeniu oboch strán s tým, že musí posúdiť celkovú situáciu. Šefčovič zatiaľ požiadal o ubezpečenie, že tranzit ruského plynu do EÚ cez územie Ukrajiny zostane nedotknutý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok