Súd sa odmietol zaoberať obvineniami voči argentínskej prezidentke

SITA
26.2.2015 21:05

Argentínsky federálny súd vo štvrtok odmietol začať konanie proti prezidentke Cristine Fernándezovej de Kirchnerovej, ktoré požadoval dnes už nežijúci prokurátor Alberto Nisman pre podozrenie, že sa snažila zahladiť údajný podiel iránskych predstaviteľov na krvavom bombovom útoku v Buenos Aires z roku 1994.

Súd sa odmietol zaoberať obvineniami voči argentínskej prezidentke
SITA/AP

Žalobu podal krátko pred smrťou

Sudca Daniel Rafecas rozhodnutie zdôvodnil tým, že podklady od Nismana nespĺňajú ani "minimálne podmienky na začatie formálneho súdneho vyšetrovania". Prokurátor podal žalobu iba niekoľko dní pred tým, ako ho našli 18. januára zastreleného v kúpeľni.

Mnohí Argentínčania sa prikláňajú k názoru, že sa stal obeťou vraždy, do ktorej sú nejakým spôsobom zapletení vládni predstavitelia, zatiaľ čo prezidentka tvrdí, že páchatelia mohli konať s cieľom destabilizovať vládu. Údajnú tajnú dohodu s Iránom naďalej popiera a záhadnú smrť Nismana spočiatku označovala za samovraždu.

Ľudia vyšli do ulíc

Kauza predstavuje pre Fernándezovú de Kirchnerovú jednu z najväčších doterajších výziev a ulicami Buenos Aires minulú stredu pochodovali desaťtisíce ľudí, ktorí sa domáhali odpovedí na otázky okolo záhadnej smrti Nismana.

Vyšetrovatelia vyhlasujú, že prípadom sa zaoberajú ako možnou samovraždou alebo vraždou.

Viac k téme:
Sprisahanie, vraždy, teroristi: Čo sa dnes v Argentíne vlastne deje?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok