Rezort spravodlivosti uznal Rathovi nárok na odškodnenie

TASR
26.2.2015 20:52

Ministerstvo spravodlivosti ČR uznalo nárok niekdajšieho poslanca a bývalého hajtmana Davida Ratha na odškodnenie za obdobie strávené vo väzbe, ktorú český ústavný súd neskôr označil za protiprávnu. Informovali o tom dnes české elektronické médiá.

Rezort spravodlivosti uznal Rathovi nárok na odškodnenie
CTK

Kauzu údajnej korupcie pri verejných objednávkach v Stredočeskom kraji Krajský súd v Prahe napokon rozdelil do dvoch častí, keď oddelil od zvyšných deviatich obžalovaných práve Davida Ratha a slovenskú podnikateľku Luciu Novanskú.

Súdne konanie s touto dvojicou je naplánované predbežne do marca, v prípade ostávajúcich obžalovaných zaznejú čoskoro v súdnej sieni záverečné reči.

Rath požiadal rezort spravodlivosti o odškodnenie vlani v auguste, dva týždne po vrátení cestovného pasu, a to okolo 80.000 Kč za prepravu v putách na súdne konania a za právne úkony jeho advokátov v priebehu posledných mesiacov väzby. Nárok na odškodnenie za prepravu v putách považuje rezort za premlčaný, zvyšok odškodnenia je pripravený akceptovať, ak Rath doplní žiadosť o dokumenty ilustrujúce úhradu advokátskych služieb.

Rath, ako aj ďalší hlavní obžalovaní v kauze, Kateřina Pancová a Petr Kott, strávili za mrežami od polovice mája 2012 okolo 18 mesiacov. Všetci akýkoľvek podiel na ovplyvňovaní verejných objednávok alebo korupcii popierajú. Spomedzi viac ako desiatky obvinených sa ku korupcii priznala iba jediná - podnikateľka Ivana Salačová.


V máji 2012 zadržala Davida Ratha česká protikorupčná polícia, pričom u neho vo fľaši od vína našla sedem miliónov Kč v hotovosti. Následne ho spolu s ďalšími zadržanými obvinila zo spáchania trestných činov poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, prijatia úplatku, podplácania a manipulácie verejných zákaziek. O dva dni na to ho české úrady poslali do väzby. Stal sa tak historicky prvým českým poslancom väzobne stíhaným počas výkonu mandátu. Súdny proces proti nemu sa začal na Krajskom súde v Prahe 7. augusta 2013.


Škoda, ktorú spôsobil bývalý hajtman a jeho komplici, predstavuje podľa žalobcov desiatky miliónov korún. Celkovo mal Rath požiadať o úplatky vo výške viac ako 22 miliónov korún, z ktorých si čosi viac ako 16 miliónov korún mal fyzicky prevziať. Obžalovaný však od začiatku tieto obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok