Štyri stavebné spoločnosti dostali pre kartelovú dohodu státisícovú pokutu

TA3
26.2.2015 12:48

Protimonopolný úrad udelil pre kartel približne 390-tisícovú pokutu štyrom stavebným spoločnostiam. Ide o firmy, ktoré súťažili o rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov v Rožňave za viac ako 2 milióny eur.

Štyri stavebné spoločnosti dostali pre kartelovú dohodu státisícovú pokutu
SITA

Kartel pri rekonštrukcii zariadenia pre seniorov

Protimonopolný úrad udelil pokutu viac ako 390.000 eur štyrom stavebným spoločnostiam pre kartel. Ten sa týkal súťaže na rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov Juraja Schoppera v Rožňave za konečnú hodnotu vyše dva milióny eur.

"Dochádzalo ku koordinácii cenových ponúk medzi jednotlivými účastníkmi," opísal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda PMÚ Radoslav Tóth. Rekonštrukcia bola financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, zo štátneho rozpočtu a tiež z Environmentálneho fondu.

Jeden z účastníkov sa priznal

Protimonopolnému úradu pomohol jeden z účastníkov, ktorý sa priznal a zároveň usvedčil ostatné stavebné firmy. "Tým pádom nám pomohol odhaliť tento kartel," skonštatoval Tóth. Za spoluprácu dostal následne "zľavu" z pokuty za kartel a nebude sa ho tiež týkať zákaz zúčastňovania sa verejných obstarávaní na najbližšie tri roky.

Spoločnosť J.P.-STAV tak dostala pokutu 158.783 eur, firma Ing. Vladimír Maduda PLYSPO 39.539,60 eura, Vertikal - SOLID 43.657 eur a GMT projekt 148.981,70 eura. Proti tomuto rozhodnutiu úradu nemôžu firmy podať riadny opravný prostriedok.

Hovorili sme i so Zsoltom Lukáčom, šéfom Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok