V kauze prípravy štyroch vrážd sa nezačalo pojednávať

TASR
26.2.2015 09:57

Viac ako rok a deväť mesiacov sa riadne nepojednávalo pred senátom Okresného súdu Bratislava I v kauze prípravy štyroch vrážd.

V kauze prípravy štyroch vrážd sa nezačalo pojednávať
TA3

Dôvodom bola doteraz dlhodobá práceneschopnosť a vážny zdravotný stav obžalovaného Tobiáša L. Zrušené je však aj dnešné pojednávanie - tento raz z dôvodu práceneschopnosti prísediaceho senátu. Nový termín hlavného pojednávania je vytýčený na prvý májový týždeň.

Naposledy súd v tejto kauze riadne konal koncom mája 2013, keď vypočul jedného svedka a pôvodne si mal vypočuť aj zvukové záznamy, ale v pojednávacej miestnosti to nebolo možné. Vo veci sa konalo na začiatku decembra 2012, keď vypovedal predvolaný znalec. Ten uviedol, že obžalovaný trpel duševnou poruchou. Potvrdil to na základe znaleckého posudku z roku 2005, teda z obdobia, keď si mal Tobiáš L. vraždy naplánovať. Jeho rozpoznávacie a ovládacie schopnosti však podľa znalca táto porucha neovplyvnila. V pozadí kauzy je miliónový spor o spoločnosť Rašelina Quido, na ktorý obžalovaný neustále upozorňuje.

Tobiáš L. si podľa obžaloby objednal u Antona K. zavraždenie bývalého príslušníka SIS Michala Hrbáčka, podnikateľa Branislava Prieložného, bývalého siskára Michala Lieskovského a advokátky Gabriely Matúškovej. Za každého mal zaplatiť 10.000 dolárov.

Anton K. vystupoval ako svedok aj v kauze vývozu ukradnutých áut do zahraničia, ktorý organizoval údajný zločinecký boss Volodymyr Y., a v kauze dvoch vrážd, ktoré mal spáchať tento ukrajinský gang. Z dvoch vrážd však napokon Volodymyra Y. a jeho troch komplicov bratislavské súdy právoplatne oslobodili.

Na Antona K. sa vzťahovala prezidentská amnestia exprezidenta Ivana Gašparoviča za inú trestnú činnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok