Metropola Washington zlegalizovala marihuanu na súkromné účely

TASR
26.2.2015 09:05

Hlavné mesto Spojených štátov Washington od dnešného dňa zlegalizovalo vlastníctvo a pestovanie malého množstva marihuany. Liberalizáciu príslušného zákona odobrili washingtonskí voliči v novembrovom referende napriek nesúhlasu konzervatívnych amerických kongresmanov.

Metropola Washington zlegalizovala marihuanu na súkromné účely
SITA

Takzvaná "Iniciatíva 71" vstúpila do platnosti dnes o polnoci miestneho času (06.00 h SEČ). Americká metropola k tomuto kroku - podobne ako štáty Washington, Aljaška a Colorado - pristúpila navzdory tomu, že používanie marihuany stále zakazujú federálne zákony.

Hlavnou zásadou liberalizácie washingtonskej marihuanovej legislatívy je heslo "Domáce použitie. Domáce pestovanie" (Home use. Home grown).

Znamená to, že od dnešného dňa je vo Washingtone povolené vlastníctvo, fajčenie a pestovanie malého množstva tejto drogy získavanej z rastlín konope. Marihuanu však môžu používať len osoby staršie než 20 rokov, a to výhradne doma a na nekomerčné účely.

Maximálne povolené množstvo drogy bolo stanovené na 56 gramov na osobu. Legálne bude možné pestovať len šesť rastlín konope, avšak len vo vnútorných priestoroch, nie na balkónoch, kde je zakázané aj fajčenie tejto drogy.

Rovnaký zákaz sa vzťahuje aj na lokality a objekty vo Washingtone spravované federálnymi úradmi, napríklad na park National Mall neďaleko Kongresu USA alebo na okolie amerických národných pamätníkov. Celkovo bude zákaz platiť až na 20 percentách tohto federálneho dištriktu.

Predaj a kupovanie marihuany bude naďalej prísne zakázaný. Starostka Washingtonu Muriel Bowserová zdôrazňuje, že nechce, aby v meste začali vznikať marihuanové "cofee shopy" na spôsob holandského Amsterdamu.

Proti legalizácií marihuany v americkej metropole vystupujú najmä republikáni z Kongresu USA, ktorí sa v tomto smere odvolávajú na platnú federálnu legislatívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok