Rusi sa v ukrajinskej vojne prestali skrývať, varuje šéf NATO

TA3 SITA TASR
26.2.2015 13:44

Na ukrajinskom fronte zavládol po polnoci relatívny kľud a separatisti tvrdia, že odsunuli časť ťažkých zbraní. Začal ich odsúvať aj Kyjev. NATO však varuje, že situácia v oblasti sa každým dňom zhoršuje, pretože Rusi sa v konflikte začali angažovať otvorene.

Rusi sa v ukrajinskej vojne prestali skrývať, varuje šéf NATO
SITA/AP

Sťahujú ťažké zbrane

Ukrajinská armáda od polnoci nezaznamenala na fronte s proruskými separatistami v "Novorusku" žiadne významné porušenia kľudu zbraní. Uviedol to v televízii hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Anatolij Stelmach. Napokon rozhodla, že začne sťahovať ťažké zbrane z frontu.

Doneckí aj luhanskí separatisti tvrdia, že od vyhlásenia prímeria stiahli už takmer 400 kusov ťažkých zbraní z oblastí línie kontaktu s vládnymi silami.

Studená sprcha pre optimistov

NATO je napriek situácii v posledných hodinách mimoriadne znepokojené. Situácia na východe Ukrajiny sa každým dňom zhoršuje, vyhlásil najvyšší veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove. Odmietol však povedať, či by uprednostnil dodávky obranných zbraní Kyjevu, informovala agentúra Reuters.     

Slová generála zazneli v čase signálov, že Francúzskom a Nemeckom sprostredkované prímerie na východe Ukrajiny by sa mohlo uchytiť, poznamenal Reuters. Uviedol, že spravodajca agentúry videl v stredu v niektorých oblastiach odsun delostrelectva z frontovej línie.     

Breedlove tvrdil, že nie je možné presne predvídať reakciu ruského prezidenta Vladimira Putina na tvrdšie sankcie Západu voči Moskve alebo na vojenskú pomoc Kyjevu. Podľa neho je dôležité urobiť čo najlepšie možné rozhodnutie.      Na otázku, či sa situácia môže zhoršiť v prípade, že USA a ich západní spojenci nijako nezasiahnu, Breedlove povedal, že sa to už deje.

NATO: Vidíme otvorenú ruskú účasť

"Vidíme ustavičnú eskaláciu," povedal Breedlove s tým, že keď ruské jednotky prišli na východ Ukrajiny, snažili sa utajiť svoju prítomnosť a vytvoriť "nejednoznačnosť, aby zmiatli, či sú v skutočnosti tam".     

"Tento vonkajší odkaz sa teraz rozpadol a vidíme otvorenú ruskú účasť... Systémy protivzdušnej obrany, ktoré doteraz skutočne neboli použité mimo Ruska, sa teraz v tej oblasti používajú... Budú pokračovať, kým nedosiahnu svoje ciele," dodal Breedlove.

Počet útokov na novinárov klesol

Počet útokov na novinárov na Ukrajine nedávno klesol, informovala predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. Situácia však stále nie je uspokojivá, uviedla Mijatovičová vo Viedni na stretnutí so šéfmi ruských a ukrajinských novinárskych organizácií.

Jej vyhlásenie zaznelo v deň, keď úrady v Kyjeve zadržali skupinu ruských novinárov.
Kremeľ pritom tvrdí, že ukrajinská tajná služba ich zadržala bez vysvetlenia a žiada ich okamžité prepustenie. 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že "očakáva zodpovedajúcu reakciu od špecializovaných medzinárodných organizácií, predovšetkým od predstaviteľky OBSE pre slobodu médií Dunji Mijatovičovej".

"Je očividné, že toto zadržanie je v súlade s najnovším oficiálnym rozhodnutím Kyjeva vziať ruským médiám akreditáciu v rámci ukrajinských vládnych orgánov a sledovať len jeden cieľ: vytvorenie plne kontrolovaného informačného priestoru v krajine," konštatoval ruský rezort diplomacie.

Viac nám povedal Martin Dorazín

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok