Obama vetoval zákon o výstavbe ropovodu Keystone XL

ČTK TA3
25.2.2015 00:27

Americký prezident Barack Obama v utorok vetoval republikánmi podporovaný zákon o výstavbe ropovodu Keystone XL z Kanady do Mexického zálivu. Biely dom tak aspoň nateraz zablokoval plány republikánov, ktorí projekt výstavby ropovodu považovali za jednu zo svojich priorít.

"Kongres sa prostredníctvom tohto návrhu zákona snaží obísť dlhoročné a osvedčené procesy, ktorými je možné určiť, či by výstavba a prevádzkovanie cezhraničného ropovodu boli v súlade s národným záujmom," napísal Obama vo svojom odôvodnení.

Agentúra DPA dodáva, že Obama mal namysli proces zhodnotenia vplyvov výstavby a užívania ropovodu, ktoré má na starosti americké ministerstvo zahraničných vecí, nakoľko ide o medzinárodnú spoluprácu. Biely dom tvrdí, že Kongres schválením zákona zasahuje do zaužívaného schvaľovacieho procesu.

Navrhovaný ropovod má dopraviť ropu z ropných pieskov v kanadskej provincii Alberta k už existujúcemu ropovodu v Nebraske, ktorým sa surovina prepravuje do rafinérií v Texase. Projekt výstavby ropovodu podnietil vášnivé diskusie medzi politikmi aj verejnosťou. Ochrancovia životného prostredia projektu vyčítajú, že ťažením ropy v ropných pieskoch sa vyprodukuje veľké množstvo skleníkových plynov, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie.

Naopak stúpenci ropovodu tvrdia, že projekt vytvorí nové pracovné miesta v stavebníctve a upevní nezávislosť USA v oblasti energetiky. Druhá spomínaná skupina ďalej pripomína, že Kanada pristúpi k ťažbe ropy na svojom území bez ohľadu na to, či Spojené štáty ropovod vybudujú alebo nie. Obama v projekte naopak nevidí taký veľký potenciál na tvorbu nových pracovných príležitostí a má výhrady aj k možným negatívnym vplyvom projektu na životné prostredie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok