Na Aljaške zlegalizovali marihuanu, židia pripravujú kóšer verziu

TASR, TA3, Sputnik
24.2.2015 12:47

V americkom štáte Aljaška vstúpil do platnosti zákon o povolení užívania marihuany na rekreačné účely. Ide už o tretí štát USA, ktorý pristúpil k tejto legislatívnej zmene. Newyorskí židia zase pripravujú kóšer verziu tejto drogy.

Na Aljaške zlegalizovali marihuanu, židia pripravujú kóšer verziu
SITA/AP

Za fajčienie na verejnosti pokuty

Verejné oslavy na Aljaške sa však neočakávajú, keďže fajčenie marihuany na verejnosti zostáva stále ilegálne. V najväčšej metropole Anchorage je polícia pripravená rozdávať pokuty vo výške 100 dolárov za porušenia tohto nariadenia, píše agentúra AP.

Výnimku tvorí iba mesto North Pole, kde je fajčenie marihuany na verejnosti prípustné len v rámci súkromného pozemku, pokiaľ nebude vyvolávať pohoršenie.

Moc v rukách komisie pre kontrolu alkoholu

Legalizáciu marihuany schválili Aljašťania vlani v novembri pomerom hlasom 53:47, nasledovali tým štáty Washington a Colorado. Nevyjasnenou otázkou zostáva definícia verejného miesta, pre ktorý platí zákaz užívania tejto mäkkej drogy. Zákonodarcovia ponechávajú zatiaľ túto otázku na komisii pre kontrolu alkoholu.

Na základe novej legislatívy môžu obyvatelia Aljašky marihuanu prechovávať, používať na rekreačné účely v súkromí, pestovať a darovať ju tretím osobám. Druhá fáza legislatívnych zmien má priniesť  vytvorenie kontrolovaného a zdaneného trhu s marihuanou. Nepríde k nej však skôr než koncom roka 2016.

Kóšer marihuana čoskoro realitou

Téma marihuany je aktuálna aj v New Yorku. Tamojší ortodoxní židia momentálne čakajú, kým certifikačná agentúra schváli ich kóšer marihuanu, informoval ruský server Sputnik. 

Kým marihuana ako rastlina je sama o sebe kóšer, jej fajčenie je stále v New Yorku zakázané. Pacienti ju teda musia prijímať v podobe kapsúl, jedla, či pitia, ktoré certifikát potrebujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok