Kalašnikov sa v dôsledku sankcií obracia na Blízky východ a Afriku

TASR
22.2.2015 20:31

Ruský výrobca strelných zbraní Kalašnikov sa plánuje sústrediť na svoje trhy na Blízkom východe a v Afrike a diverzifikovať produkty, aby zmiernil vplyv západných sankcií v dôsledku ukrajinskej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kalašnikov sa v dôsledku sankcií obracia na Blízky východ a Afriku
SITA/AP

"Sankcie zmenili predaj. Zaznamenali sme vyšší predaj vojenských zbraní na nových trhoch na Blízkom východe a v Afrike," povedal Aleksej Krivoručko na Medzinárodnej vojenskej výstave (DEX) v Abú Zabí. "Nejde len o AK-47, diverzifikujeme našu stratégiu do širokej palety produktov, napríklad, rakiet, dronov a ostatných."

Kalašnikov a jeho majoritný vlastník, štátna spoločnosť Rostec, sú medzi tými, ktorí pocítili dôsledky sankcií za úlohu Ruska v ukrajinskej kríze. Od júla, keď obmedzenia nadobudli platnosť, je predaj zbraní značky Kalašnikov zakázaný v USA, ktoré boli jeho najväčším zahraničným trhom v oblasti civilných zbraní. "Na americkom trhu sme mali veľké plány. Počet ľudí, ktorí milujú naše produkty, sa tam zdvojnásobil," tvrdí Krivoručko.

Výrobca sa teraz musí zamerať novým smerom, konkrétne na vojenské zbrane. Kalašnikov dnes v Abú Zabí oznámil, že získal 51 % v ruskom výrobcovi dronov Zala Aero a rovnaký podiel aj vo výrobcovi vyloďovacích člnov Eurojachting Rybinskaja. "Obidve spoločnosti majú veľký potenciál. Dopyt po dronoch je obrovský na mnohých trhoch," vysvetľuje zástupca Kalašnikova.

Predaj útočných pušiek vlani dosiahol 120.000 kusov a podpísal sa pod to najmä dopyt na Blízkom východe, v Afrike a Ázii. Spoločnosť vlani prvýkrát po siedmich rokoch vykázala zisk 88 miliónov rubľov (1,25 milióna eur). Krivoručko predpokladá, že predaj novej útočnej pušky AK-12 v tomto roku prispeje k ďalšiemu rastu zisku. Kalašnikov plánuje v nadchádzajúcich dvoch rokoch investovať do vývoja nových produktov 100 miliónov USD (88,51 milióna eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok