Podľa Fica by mohlo zmiernenie sankcií voči Rusku, prispieť k mieru na Ukrajine

TASR
22.2.2015 13:29

Aktuálne dohodnuté prímerie na Ukrajine by mohlo byť podporené zmiernením niektorých sankcií voči Rusku. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že by mohlo ísť aspoň o symbolické ústupky. O situácii na Ukrajine a porušení medzinárodného práva na Kryme je navyše pripravený hovoriť aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý príde na Slovensko v apríli.

Podľa Fica by mohlo zmiernenie sankcií voči Rusku, prispieť k mieru na Ukrajine
Katarína Acél Gáliková

Zmiernenie sankcií si vie Fico predstaviť napríklad v zrušení zákazu vstupu niektorých predstaviteľov Ruskej federácie do EÚ, lebo takéto embargo podľa jeho slov znemožňuje viesť dialóg. "Ekonomické a finančné sankcie, to je všetko v poriadku. Ale ak sa bavíme o reprezentantoch daných krajín, títo ľudia by mali mať väčšiu voľnosť," myslí si Fico. Je preto presvedčený, že je čas na Európskej rade povedať, aby sme sa na sankcie pozreli.

Fico poukázal aj na to, že sankcie voči Rusku náš poškodzujú, viaceré firmy na Slovensku majú problém a množstvo ľudí už prišlo o prácu. "Ja viem, že treba aj nejaké obete, ale majme právo povedať svoj názor. Zmenili ale niečo sankcie na postoji Ruska? Zdá sa mi, že nie," povedal.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár je však presvedčený, že iné možnosti ako sankcie nie sú. "Je otázne, že ak by sankcie neboli, či by Rusko už nemalo polovicu Ukrajiny. Solidarita niečo stojí. Ani mňa neteší strata pracovných miest, ale tu ide o solidaritu," zdôraznil.

Bugár tvrdí, že vojenské riešenie nie je riešením pre Ukrajinu, ale hovorme o tom, čo sa na Ukrajine deje. "Každý štát musí mať právo chrániť si svoju územnú celistvosť. Ak pre nás bolo dôležité, aby sme sa mohli sami rozhodnúť, kde chceme patriť, tak toto právo musíme priznať aj Ukrajine. Žiadne iné možnosti ja nevidím, len naznačiť Rusku, že porušuje dohody," myslí si.

Na otázku redaktora adresovanú premiérovi, či sa stále obáva veľkej vojny na Ukrajine, ako to povedal nedávno, Fico odvetil, že zatiaľ nie je vyriešené absolútne nič. "Môžme sa tešiť, že boje nie sú tak intenzívne, ale napätie medzi ukrajinskou armádou a separatistami je veľké. Vojenské riešenie však nie je riešením pre Ukrajinu. Riešením je, že politici si musia sadnúť a hľadať kompromisy. Verím, že rokovania budú prebiehať ďalej," povedal s tým, že SR trvá na suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny a zbrane na Ukrajinu dodávať nebudeme.

Predseda vlády upozornil, že Slovensko je malá krajina s malou armádou a našou najsilnejšou zbraňou je medzinárodné právo. "Medzinárodné právo bolo hrubo porušené na Kryme, Kosovo tiež nevzniklo v súlade s medzinárodným právom. Riešením by možno bol nejaký špeciálny režim, ako federalizácia, pre niektoré oblasti na Ukrajine, ako Doneck a Luhansk. Ale musí byť zachovaná suverenita a územná celistvosť Ukrajiny," zopakoval.

Podľa Ficových slov sa Ukrajina rozhodla podpísať asociačnú dohodu s EÚ, ale nemôže očakávať, že niekto bude za ňu platiť. "Ukrajina musí zvládnuť také domáce úlohy, pri ktorých sa obávam, že to nezvládnu. Životná úroveň je tam veľmi nízka a ak budú chcieť splniť kritériá, budú musieť ísť ešte nižšie. Našou úlohou je otvoriť im dvere a povedať, poďte sa k nám približovať, ale musia si splniť úlohy," odkázal.

Bugár považuje za fakt, že Rusi majú eminentný záujem, aby im niektoré územia na Ukrajine patrili. "Faktom tiež je, že prímerie sa nedodržiava. Neobstojí ale tvrdenie, že je to len propagandistická vojna, veď tam zomierajú ľudia," upozornil.

Šéf Mostu-Híd súhlasí s Ficom, že SR má malú armádu, ale zároveň zdôrazňuje, že sme členmi NATO a z toho máme rôzne povinnosti. "Nikto nechce, aby sme museli našich vojakov niekam posielať, ale musíme sa na to pripraviť. Máme bezpečnostnú stratégiu naposledy aktualizovanú v roku 2005. Treba ju aktualizovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok