Fidesz v doplňujúcich voľbách prišiel o 2/3 parlamentnú väčšinu

TASR
22.2.2015 12:48

V doplňujúcich voľbách v maďarskom Veszpréme podľa neoficiálnych údajov prehral kandidát vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) Lajos Némedi. Ak tieto výsledky budú potvrdené, bude to znamenať, že blok Fidesz-KDNP stratí doterajšiu dvojtretinovú väčšinu poslancov.

Fidesz v doplňujúcich voľbách prišiel o 2/3 parlamentnú väčšinu

Podľa údajov Národnej volebnej kancelárie pri 95-percentnom spracovaní voličských hlasov voľby vyhral s desaťpercentným náskokom nezávislý Zoltán Kész, ktorého podporovali ľavicovoliberálne strany. Kész získal 43 percent hlasov, k urnám prišlo vyše 42 percent zo 73.000 oprávnených voličov Veszprému.

Voliči rozhodovali o uvoľnenom mandáte Tibora Navracsicsa z Fideszu, ktorý bol vymenovaný za komisára Európskej únie. O mandát sa uchádzalo 12 kandidátov, z nich piati boli nezávislí.

Podľa agentúry MTI Kész pred novinármi povedal, že občania Veszprému urobili to, čo od nich očakávala celá krajina: ukončilo sa dvojtretinové vládnutie Fideszu v parlamente. "Občania Maďarska odmietli vykrádanie krajiny, štátny zločin bez vzatia na zodpovednosť a ožobráčenie miliónov ľudí," dodal nezávislý víťaz volieb, ktorý zdôraznil, že sa nepridá v parlamente k žiadnej politickej strane.

Predseda maďarskej vlády a Fideszu Viktor Orbán na Facebooku poďakoval veszprémskym priaznivcom a aktivistom Fideszu za ich prácu, vyjadril odhodlanie aj naďalej podporovať toto mesto. "Vôľu voličov si ctíme! Ponaučenie z týchto volieb je, že nesmieme zaspať na vavrínoch," napísal Orbán.

Némedi vyhlásil, že výsledky volieb treba vziať na vedomie a v načatej práci treba pokračovať ďalej.
Fidesz zablahoželal víťazovi a poďakoval všetkým, ktorí pomáhali v kampani, zúčastnili sa doplňujúcich volieb a podporili kandidáta Fideszu. Ku gratulácii Készovi sa pridal aj eurokomisár Navracsics.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok