Blízky východ zaskočilo rozsiahle sneženie

TASR TA3
20.2.2015 18:38

Časť Blízkeho východu dnes opäť zasiahlo silné sneženie, informovala agentúra AP. Snežilo v časti Izraela, Západného brehu Jordánu, Libanonu, Jordánska a Sýrie.

Blízky východ zaskočilo rozsiahle sneženie
SITA/AP

Kvôli snehovej búrke boli dnes neprejazdné cesty na výjazde z Jeruzalema a sneh napadol aj v púštnych mestách Beer Ševa, Dimona a Jerucham. Silné sneženie zasiahlo dnes aj Golanské výšiny i Západný breh. V palestínskom pásme Gazy zasa od štvrtka večera výdatne prší.

Hovorkyňa jeruzalemskej radnice Brachie Sprungová informovala, že v meste napadlo 25 centimetrov snehu a očakáva sa, že do večera pripadne ďalších desať centimetrov snehu.

Snehová nádielka v Jeruzaleme skomplikovala premávku na cestách. Až do odpratania snehu nepremávala ani mestská hromadná doprava na drvivej väčšine liniek, informoval spravodajský server Ynetnews.

Ako uviedla agentúra AP, premávku električiek v Jeruzaleme prerušili po tom, ako sa v noci nadnes dve električky vykoľajili na snehom zasypaných tratiach. Pri incidente sa nikto nezranil, uviedol hovorca dopravného servisu Ozel Vatik.


Miestni obyvatelia si však snehovú nádielku pochvaľovali. "Je to ako v rozprávke," povedala pre agentúru AP Jeruzalemčanka Miriam Leibowitzová, ktorá sa s rodinou prechádzala v zasneženom parku. "V centre Jeruzalema sme cítime ako vo Švajčiarsku," uviedla.


V Tel Avive a strednej časti Izraela zasa vo štvrtok padali krúpy, dodal zdroj.
Izraelská meteorologická služba informovala, že tento charakter počasia - sneženie na severe a dážď na juhu krajiny - sa udrží aj počas víkendu, pričom varovala pred možnými záplavami. Od pondelka sa má v oblasti výrazne otepliť - očakávajú sa na túto časť roka nezvyčajne vysoké teploty.

Od štvrtka sneží aj v Libanone, kde museli uzavrieť cesty v horských oblastiach a kde je viacero horských dedín odrezaných od sveta. Velenie libanonských hasičov vyzvalo obyvateľov krajiny, aby sa nevydávali na cesty. Pre sneh je uzavretá aj diaľnica medzi Bejrútom a Damaskom, kde dnes tiež sneží.

Sneženie dnes paralyzovalo aj premávku na viacerých uliciach v jordánskej metropole Ammán.
V Egypte kvôli silnému vetru a výdatnému dažďu prerušili prevádzku v stredomorskom prístave Aríš, informovala tlačová agentúra MENA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok