Putin: Vojenská prevaha nad Ruskom je ilúzia

TASR TA3 SITA
20.2.2015 09:24

Nikto by nemal žiť v ilúzii, že môže dosiahnuť vojenskú prevahu nad Ruskom, vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin.

Putin: Vojenská prevaha nad Ruskom je ilúzia
SITA/AP

"Na takéto dobrodružstvá budeme mať vždy adekvátnu odpoveď. Naši vojaci a dôstojníci preukázali, že sú pripravení konať rozhodne, koordinovane, profesionálne a odvážne, plniť tie najťažšie neštandardné úlohy, ako sa patrí na zocelenú, bojaschopnú a modernú armádu, ktorá chráni svoje tradície a vojenské povinnosti," citovala agentúra Interfax z Putinovho príhovoru na slávnostnom koncerte venovanom Dňu obrancu vlasti - sviatku, ktorý v Rusku pripadá na 23. februára.

Putin taktiež povedal, že "úspešné prebieha rozsiahly program prezbrojenia armády a námorníctva, ako aj aktívne zlepšovanie systému vzdušnej a vesmírnej obrany a jadrovej sily. Je to garancia globálnej rovnosti".

Podľa Ukrajincov prešli cez hranice ďalšie tanky

Cez ukrajinsko-ruskú hranicu prešli ďalšie ruské tanky, protiraketové systémy a vojaci. Podľa hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka smerujú k mestu Novoazovsk, ktoré sa nachádza pri Azovskom mori asi 40 kilometrov východne od prístavu Mariupoľ.

Lysenko v piatok povedal, že na Ukrajinu prešlo 20 tankov, desať protiraketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi. "Napriek prímeriu v posledných dňoch prekročilo hranice z Ruska na Ukrajinu vojenské vybavenie a munícia," vyhlásil.

Novoazovsk obsadili povstalci ešte minulý rok. Mesto sa dá využiť na útoky proti Mariupoľu, ktoré sa pokladá za bránu na juh vrátane polostrova Krym, ktorý sa pripojil k Rusku napriek nesúhlasu Kyjeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok