Sýria je ochotná zastaviť letecké útoky v Aleppe na šesť týždňov

TA3 TASR
18.2.2015 07:18

Sýrska vláda je ochotná pozastaviť letecké bombardovanie mesta Aleppo na severe krajiny s cieľom umožniť otestovanie navrhovaného plánu na lokálne prímerie. Podľa diplomatov o tom v utorok informoval Bezpečnostnú radu OSN vyslanec svetovej organizácie pre Sýriu Staffan de Mistura.

De Mistura rokoval s Asadom

De Mistura členom rady povedal, že znova odcestuje do Sýrie, aby o záležitosti viedol ďalšie rozhovory. Nespomenul však, kedy by sa takéto pozastavenie náletov mohlo začať, uviedli pod podmienkou anonymity diplomati, ktorí sa zúčastnili na zasadnutí BR OSN za zatvorenými dverami. Ich vyjadrenia sprostredkovali agentúry Reuters a AP.

De Mistura pracuje na svojom pláne "lokálneho zmrazenia" bojov v Sýrii, ktoré by sa malo začať práve v Aleppe, od októbra minulého roka. Pred BR OSN podľa zdrojom tiež povedal, že na návšteve krajiny absolvoval dlhé stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Konflikt trvá už skoro 5 rokov

Aleppo, významná metropola s vyše dvoma miliónmi obyvateľov, je v popredí bojov medzi provládnymi silami a celým radom vzbúreneckých skupín, ku ktorým patria islamistické ozbrojené oddiely, sýrska odnož al-Káidy Front an-Nusra, no i Západom podporované skupiny.

Sýrska armáda za podpory spojeneckých milícií dobyla viaceré dediny pri Aleppe pri ofenzíve zameranej na obkľúčenie mesta a odrezanie povstalcov od zásobovacích trás, informovala v utorok monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).


V sýrskom konflikte, ktorý budúci mesiac vstúpi do piateho roka, zahynulo už vyše 210.000 ľudí. Pokojné protesty proti Asadovi prerástli v marci 2011 do ozbrojeného povstania po tvrdom zákroku bezpečnostných síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok