Maďarsko a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu

TA3 SITA TASR
17.2.2015 21:30

Maďarsko a Rusko dosiahli politickú dohodu o budúcich dodávkach ruského plynu do Maďarska. Po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o tom v utorok informoval premiér Viktor Orbán, podľa ktorého už treba doriešiť len niektoré technické otázky.

Maďarsko a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu
SITA/AP

Dostavba elektrárne v Paksi

Dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom. Vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude lacnejšia.

Vyhlásil to dnes v Budapešti ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po takmer dvojhodinovom rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Nová dohoda o dodávkach plynu

Súčasná dohoda medzi Moskvou a Budapešťou o dlhodobých dodávkach plynu vyprší tento rok. "Podľa novej dohody je tu možnosť použiť aj plyn, ktorý sme nevyužili a zaplatiť zaň až potom," povedal Orbán. Putin po stretnutí novinárom povedal, že plynárenská firma Gazprom je pripravená dodať Maďarsku aj viac plynu, než stanovuje dohoda. Ruský líder tiež vyhlásil, že spoločné podniky dohodnuté s Maďarskom v oblasti poľnohospodárstva pomôžu Rusku prekonať dôsledky sankcií, ktoré na Moskvu uvalila Európska únia a Spojené štáty v reakcii na konanie Ruska na východe Ukrajiny.

Návšteva v Budapešti bola Putinovou prvou návštevou v krajine Európskej únie od júna 2014 a je reakciou na minuloročnú návštevu Orbána v Moskve, kde sa obe vlády dohodli na spolupráci v oblasti jadrovej energie. Orbán nezdieľa tvrdý postoj k Moskve za ruské angažovanie na východe Ukrajiny a na rozdiel od EÚ tvrdí, že Maďarsko sa nemôže odvrátiť od svojho najväčšieho dodávateľa energií.

Šéfovia príslušných rezortov Ruska a Maďarska podpísali dohodu o otvorení maďarského generálneho konzulátu v Kazani a ďalšie dohody týkajúce sa vzdelávania, zdravotníctva či prípravy odborníkov pre jadrovú energetiku.

Hovorili aj o Ukrajine

Putin na otázku redaktora ruského denníka Rosijskaja Gazeta týkajúcu sa prímeria na Ukrajine zdôraznil dôležitosť skutočnosti, že Kyjev súhlasil s decentralizáciou. "Debaľcevské krviprelievanie však samozrejme nepomáha",dodal.

Orbán označil rokovania s Putinom za vážne, úspešné a dlhé. Zdôraznil nutnosť čo najskôr usporiadať vzťahy Európskej únie a Ruska. "Bezpečnosť tohto regiónu nie je možné vytvoriť 'proti Rusku'. Dobrým východiskom je dohoda o prímerí z Minska," povedal Orbán, podľa ktorého dobré vzťahy s Ruskom sú záujmom Európy.

Návštevu narušila polonahá aktivistka

Maďarská polícia dnes zadržala v Budapešti polonahú aktivistku ukrajinskej feministickej organizácie Femen, ktorá posielala domov ruského prezidenta Vladimira Putina. V čase incidentu, ktorý sa odohral pri parlamente, Putin v rámci svojej pracovnej návštevy Maďarska kládol vence na Námestí hrdinov. 

Aktivistka zlou angličtinou kričala, aby Putin išiel domov. Zodvihla sukňu na ktorej mala z vnútornej strany nápis "Putin go home!". Pod nápisom bola šípka ukazujúca jej medzi nohy. Pod sukňou nemala nič oblečené. Policajti sa aktivistku snažili zahaliť dekou, napokon ju viacerí strážcovia zákona dostali do mikrobusu. Budapeštianska polícia pre spravodajský server Hir24 uviedla, že bola predvedená 26-ročná občianka Francúzska, ktorá neuposlúchla policajnú výzvu.

femen.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok